Gängen i Stockholm - Vårbynätverket

Gängen i Stockholm - Vårbynätverket

2023-04-10

Vårbynätverket, ett gäng baserat i Stockholms Vårby, Vårberg och Alby områden, verkar i en hierarkisk struktur med en ledare och flera underordnade. År 2021 fick cirka 20 medlemmar av nätverket långa fängelsestraff för brott som narkotikabrott, mordförsök, kidnappning och grova vapenbrott. Enligt olika förundersökningar kontrollerade gängledaren gruppens kriminella verksamhet från Spanien. Medlemmar i gänget betalar en månatlig medlemsavgift på 3 000 kronor som används för att finansiera köp av bland annat bilar och vapen. Vårbynätverket har nyligen gått samman med nätverket Botkyrka. Vårbynätverkets ledare och några medlemmar har haft en långvarig konflikt med May-nätverkets ledare och dess medlemmar, som också var verksamma inom samma område.

 

Medlemmar i Vårbynätverket

Chihab Lamouri

Ledare 1

Chihab Lamouri, född 1988, var ledare för Vårbynätverket och skötte hela verksamheten från Spanien. 2021 dömdes Lamouri till 17 år och 10 månader i fängelse för sin inblandning i Encrochat-målet, för bland annat mordförsök, kidnappning och rån. 

Ledare 2

Ledare 2

Platschef för nätverksgänget Vårby, född 1992 och är bror till gängets ledare. Han ansvarade för kontrollen av narkotikahandeln i Vårbytrakten. Han var också inblandad i kidnappningen av rapparen Einar. 2021 dömdes han till 12 års fängelse för medhjälp till mordförsök, kidnappning och rån i Encrochat-målet.

Ilija Jurkovic

Mellanchef
Ilija Jurkovic, född 1997, var en av AIK:s största fotbollstalanger och togs ut i svenska pojklandslaget. Han ansvarade för kontrollen av narkotikahandel i Alby och Botkyrka. Måltavla i den dödskjutning där 12-årige Adrianna omkom. Dömdes år 2021 till 11 års fängelse för bland annat medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och människorov.

Utförare

Utförare
Man född 1998, uppväxt i Vårby tillsammans med övriga i nätverket. Till en början var mannen när vän med flera ur May-nätverket men efter att en konflikt utbröt mellan Vårbynätverket och May-nätverket klippte mannen alla band till May-nätverket. Dömdes till 13 års fängelsee för bland annat mordförsök och människorov i Encrochatt-målet 2021 där artisten Einar kidnappades. 

Vårbynätverkets chaufför

Vårbynätverkets chaufför
Man född 1996 i media kallas han Vårbynätverkets chaufför efter att han dömdes till livstidsfängelse för Kunges Kurva-mordet 2020. Rivalerna ur May-nätverket var måltavlan men istället sköts fel man ihjäl. 

 

 

 

Läs mer om de olika gängen i Stockholm: 
Gängen i Stockholm - Älvsjönätverket
Gängen i Stockholm - Rissnenätverket
Gängen i Stockholm - Södertäljenätverket
Gängen i Stockholm - Turebergsnätverket
Gängen i Stockholm - NBA Nätverket
Gängen i Stockholm - Flemingsbergsnätverket
Gängen i Stockholm - 23ST
Gängen i Stockholm - Märsta Nätverket
Gängen i Stockholm - Botkyrkanätverket
Gängen i Stockholm - Husbys Hyenor
Gängen i Stockholm - Bredängsnätverket
Gängen i Stockholm - May nätverket
Gängen i Stockholm - Dödspatrullen
Gängen i Stockholm - Shottaz
Gängen i Stockholm - Bro nätverket
Gängen i Stockholm - Vårbynätverket
Gängen i Stockholm - Dalennätverket
Gängen i Stockholm - Skärholmennätverket
Gängen i Stockholm - Headshotligan


Foto: Polisen

Varukorg