Gängen i Stockholm - Botkyrkanätverket

Gängen i Stockholm - Botkyrkanätverket

2023-05-16

På senare tid har Botkyrkanätverket, gått samman med Vårbynätverket och har starka band med vissa personer i nätverket Södertälje. Enligt brottsbekämpande myndigheter är cirka hundra personer knutna till Botkyrkanätverket, vilket positionerar de som ett av de mest framstående nätverken i länet. Medlemmarna ägnar sig främst åt olaglig verksamhet som involverar droger, vapen och utpressning. Gruppen fungerar som ett löst sammankopplat kriminellt nätverk, främst bestående av bekanta och släktingar, även om lojaliteterna har varit kända för att skifta över tid. Nätverket har en betydande kapacitet för våld och ett brett utbud av vapen. Ett antal av dess medlemmar dömdes i det omfattande Encrochat-fallet 2021, tillsammans med personer från Vårbynätverket.

 

Medlemmar i Botkyranätverket

Ledare 1

Dragisa Nikolic, en betydande person inom nätverket Botkyrka, växte fram som en nyckelperson och framstående ledare. 2017 stod Nikolic åtalad och dömdes till tre år och sex månaders fängelse efter inblandning i grova narkotikarelaterade brott. Nikolic hade en framträdande position inom narkotikahandeln och tog en "ledande roll" i hanteringen av narkotika. Noterbart, Nikolic hade en historia av tidigare fällande domar, inklusive anklagelser om våldsamt motstånd, grovt rån och grov misshandel.

Ledare 2
Född 1982. Dömd 2019 till 5 års fängelse för narkotikabrott Grovt narkotikabrott grovt vapenbrott och för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Mannen anses vara en ledande person i Botkyrkanätverket

Ledare 3
Man född 1991. Fungerar som en band mellan Vårbynätverket och Botkyrkanätverket. Åtalades i samma mål som ledare 2 år 2018. Dömdes till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mord i Encrochat-målet 2021. 

Ledare 4

Man född 1995. Åtalades och dömdes till tre år och tio månaders fängelse för en hämndaktion efter mordet på Adriana,12. Flera personer i May-nätverket var måltavla.

Ledare 5

Man född 1997.Har starka band till  Vårbynätverket. Frikändes från anklagelser om medhjälp till mordförsök efter mordet på Kungens Kurva i januari 2020. Dömdes dock till åtta års fängelse för olika brott, inklusive medhjälp till mordförsök och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i Encrochat-målet 2021.

 

Läs: förundersökningsprotokoll på nätet

Läs mer om de olika gängen i Stockholm: 
Gängen i Stockholm - Älvsjönätverket
Gängen i Stockholm - Rissnenätverket
Gängen i Stockholm - Södertäljenätverket
Gängen i Stockholm - Turebergsnätverket
Gängen i Stockholm - NBA Nätverket
Gängen i Stockholm - Flemingsbergsnätverket
Gängen i Stockholm - 23ST
Gängen i Stockholm - Märsta Nätverket
Gängen i Stockholm - Botkyrkanätverket
Gängen i Stockholm - Husbys Hyenor
Gängen i Stockholm - Bredängsnätverket
Gängen i Stockholm - May nätverket
Gängen i Stockholm - Dödspatrullen
Gängen i Stockholm - Shottaz
Gängen i Stockholm - Bro nätverket
Gängen i Stockholm - Vårbynätverket
Gängen i Stockholm - Dalennätverket
Gängen i Stockholm - Skärholmennätverket
Gängen i Stockholm - Headshotligan


Foto: Polisen

Varukorg