Gängen i Stockholm - 23ST

Gängen i Stockholm - 23ST

2023-05-25

Nätverk Fagersjö-Farsta även känt som 23st är ett lokalt kriminellt nätverk med bas i Rågsved, Fagersjö och Farsta. Runt 20 personer i 20–30-årsåldern bedöms ingå i nätverket och den främsta kriminella verksamheten kretsar kring narkotikaförsäljning. Tidigare utgjordes nätverket av kärnan av före detta Black Cobra Stockholm samt ett nätverk i Farsta, som över tid integrerades till att bli ett sammanhållet nätverk. Nätverkets bedöms ha en hög organisationsförmåga. Det hålls samman av familjeband (brödraskaror) och gemensam uppväxt i områdena. Nätverket är hierarkiskt med en central ledare och hans närmaste kärna, följt av olika utförare och springpojkar i gatuledet. Nätverket har flera tongivande kriminella aktörer med egna stora kontaktnät. Flera individer i nätverket har varit beständiga över tid. Nätverk Fagersjö-Farsta utmärker sig med sitt höga våldskapital. Under 2020 och 2021 har nätverket haft en konflikt med personer som tidigare ingått i nätverket och nu sökt sig till Nätverk Älvsjö. Konflikten har lett till både mord och sprängningar. Nätverket gör anspråk på flera områden och utövar även inflytande över andra nätverk söder om Stockholm.
Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Medlemmar i 23ST

Ledare
Man född 1998. Född och uppvuxen i farsta. Dömdes till elva års fängelse för förberdelse till mord, medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott. Har nära kopplingar till ledandare personer i Bandidos. 

Medlem 1
Man född 2002. Dömdes i samma mål som ledaren i 23st för medhjälp till mordförsök till fyra års fängelse.

Medlem 2
Man född 2001. Dömdes för grovt vapenbrott till ett år och sju mönaders fängelse. Har tidigare dömt till ett år och nio månaders sluten ungdomsvård för bland annat människorov. 

Medlem 3
Man född 2000. Han tillsammans med ledaren och medlem 1 dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott. Mannen har nära kopplingar till ledande personer i Bandidos

 

Läs mer om de olika gängen i Stockholm: 
Gängen i Stockholm - Älvsjönätverket
Gängen i Stockholm - Rissnenätverket
Gängen i Stockholm - Södertäljenätverket
Gängen i Stockholm - Turebergsnätverket
Gängen i Stockholm - NBA Nätverket
Gängen i Stockholm - Flemingsbergsnätverket
Gängen i Stockholm - 23ST
Gängen i Stockholm - Märsta Nätverket
Gängen i Stockholm - Botkyrkanätverket
Gängen i Stockholm - Husbys Hyenor
Gängen i Stockholm - Bredängsnätverket
Gängen i Stockholm - May nätverket
Gängen i Stockholm - Dödspatrullen
Gängen i Stockholm - Shottaz
Gängen i Stockholm - Bro nätverket
Gängen i Stockholm - Vårbynätverket
Gängen i Stockholm - Dalennätverket
Gängen i Stockholm - Skärholmennätverket
Gängen i Stockholm - Headshotligan


Foto: Polisen

Varukorg