Bakom siffrorna: Mordet på nyblivna mamman Siri Westman

Bakom siffrorna: Mordet på nyblivna mamman Siri Westman

2024-03-02

Den tragiska historien om Siri, en 20-årig kvinna från Älta som nyligen blivit mamma när hon brutalt mördades av sin sambo, Ruben Appelblom. Händelsen som chockerade det lugna radhusområdet söder om Stockholm den 15 april 2021. Ruben Appelblom dömdes till livstids fängelse för mordet på gravida Siri.

Enligt förundersökningsprotokollet larmades polisen den 15 april 20201 till parets bostad där Siri hittades mördad, med deras fyra veckor gamla son bredvid henne i sängen. Ruben Appelblom, som vid tillfället också befann sig i bostaden, greps snabbt av polisen efter att själv ha larmat dem. Initialt påstod han att Siri hade skadat sig själv, ett påstående som snabbt kunde avfärdas av utredare.

Undersökningen avslöjade en mörk bakgrund av terror, hot och kontroll som Siri hade utsatts för. Appelblom, som tidigare spelat fotboll på elitnivå, hade uttryckt oro över att Siri skulle lämna honom. Bevis i form av meddelanden tyder på att han hotat Siri om vad konsekvenserna skulle bli om hon bröt upp. På mordkvällen, efter att Siri uttryckt en önskan om att avsluta deras relation, eskalerade situationen till det otänkbara – Ruben attackerade Siri med 33 knivhugg, främst riktade mot hennes hals och nacke.

Trots att Appelblom inte förnekade att han orsakade Siris död, hävdade han en minneslucka över det faktiska händelseförloppet och nekade till brott. Rättsmedicinska utredningar kunde dock fastställa att Appelblom inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen.

Tingsrätten dömde Ruben Appelblom till livstids fängelse, med motiveringen att mordet utfördes under särskilt hänsynslösa omständigheter. Siri mördades i sitt eget hem, i en miljö som borde vara präglad av trygghet, med parets nyfödda barn intill sig. Brottets brutalitet och dess följder för Siris nära och kära, särskilt hennes son som nu växer upp utan sin mamma, understryker det brutalitet i Appelbloms handlingar.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Läs även: 
Bakom siffrorna: Mordet på Aline Rivuzumwami, 40
Bakom siffrorna: Mordet på 36-årige Hala
Bakom siffrorna: Mordet på Mona Nilsson
Bakom siffrorna: Mordet på Sanije i Linköping
Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades
Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh
Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman

 

Foto: Privat / Polisens förundersökningsprotokoll

 

Varukorg