Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh

Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh

2024-02-14

I skuggan av kalla statistik om mord i nära relationer döljer sig berättelser om verkliga människor, deras drömmar, och tragedier. En sådan historia är den om Somayyeh, en 40-årig operationssjuksköterska vars liv präglades av ambition, värme, och kärlek, men som också ledde till en tragisk slut. 

Somayyeh, kärleksfullt kallad Sasha av sin familj, levde ett liv fullt av hopp och drömmar. Hon hade nyligen blivit mamma, en lycka hon och hennes make Erik Wanhatalo kämpat många år för att uppnå. Men bakom de lyckliga stunderna dolde sig en smärtsam verklighet av hot, våld och slutligen mord. Trots flera anmälningar om våld i hemmet, där Somayyeh vid flera tillfällen drog tillbaka sina anmälningar, fortsatte hon att försöka för sin familjs skull.

I september 2022 hittades Somayyehs kropp invirad i en persisk matta på botten av Saltviken i Stockholm. Obduktionen visade att hon hade strypts till döds. Hennes make, Erik Wanhatalo, greps, häktades och senare dömdes till livstids fängelse för mord, efter att ha erkänt att han bragt henne om livet men nekat till att det var mord.

Deras son, som var närvarande vid tiden för mordet, blev ofrivilligt vittne till sin mammas död. Detta betonades i domen som ett grovt barnfridsbrott. Rätten kunde inte dra någon annan slutsats än att Erik med avsikt dödade Somayyeh, trots hans påstående om att handlingen var en impulshandling föranledd av ett bråk. Domen blev livstidsfängelse. 

Det tog 13 förhör och två månader innan Erik började berätta vad som hänt hans hustru. Detta faktum, kombinerat med deras tidigare historia av våld och hot, belyser de komplexa och djupt rotade problemen med våld i nära relationer.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisen

Varukorg