Bakom siffrorna: Mordet på Mona Nilsson

Bakom siffrorna: Mordet på Mona Nilsson

2024-02-26

Dömd för mordet på Mona Nilsson: En berättelse om kärlek, kontroll och tragedi

I Torslanda utspelade sig en tragisk händelse som resulterade i 63-åriga Mona Nilssons död, en kvinna som stod vid ett viktigt vägskäl i livet. Mona hade bestämt sig för att lämna ett kärlekslöst förhållande med sin sambo genom 73 år, Freddie Ling, för en ny kärlek. Men hennes planer avbröts brutalt i början av april 2021 när hon mördades i sitt eget hem.

Mona Nilsson var öppen med Freddie om sin önskan att avsluta deras relation och hade uttryckt detta till polisen under en tidigare incident, där Freddie uppvisat aggressivt beteende. Trots att Mona aldrig fruktade för sitt liv, bevisade det tragiska utfallet att hennes bedömning var missvisande. Den dagen Mona skulle lämna sitt hem för att påbörja ett nytt kapitel, uppkom ett bråk mellan paret som slutade med att Mona ströps till döds.


Foto: Mona hade packa sin resväsk och gjorde sig redo att lämna förhållandet.

Hennes död upptäcktes efter att Freddie Ling själv ringt 112 och hävdat att Mona blivit medvetslös efter en olycka. En granne som försökte assistera med livräddningsåtgärder möttes av Freddie Lings irritation snarare än tacksamhet. Mona transporterades till sjukhus där det konstaterades att hon hade drabbats av oåterkalleliga hjärnskador orsakade av syrebrist, vilket ledde till att hon avled dagen efter.

Utredningen av Monas död avslöjade snabbt tecken på våld som inte stämde överens med Freddies berättelse om en olycka. Obduktionen och rättsmedicinska undersökningar visade att Mona hade strypts, och polisens misstankar stärktes av uppgifter om parets problematiska relation, Freddies kontrollerande beteende och Monas planer på att lämna honom.

Freddie Ling dömdes till 18 års fängelse för mordet på Mona Nilsson, ett straff som reflekterar allvaret i hans handlingar men också tar hänsyn till hans ålder. Rättsprocessen avslöjade en djupt tragisk berättelse om en kvinna som sökte lycka bortom en destruktiv relation, men vars liv avslutades alltför tidigt av den hon en gång litade på.

Freddie Ling har valde att överklaga domen, och yrkade på att åtalet mot honom ogillas och att han ska slippa betala skadestånd till den gemensamma dottern. Han dömdes till 18 års fängelse i hovrätten.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Läs även: 
Bakom siffrorna: Mordet på Sanije i Linköping
Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades
Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh
Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman


Foto: Polisen/Privat

Varukorg