Bakom siffrorna: Mordet på 36-årige Hala

Bakom siffrorna: Mordet på 36-årige Hala

2024-02-27

Hala, en 36-årig kvinna från Aleppo, Syrien, blev ett offer för en kultur av våld och kontroll som slutade med hennes död i Sverige, det land dit hon kommit för 13 år sedan i hopp om ett nytt liv. 

Gift genom ett arrangerat äktenskap med Zuheir Hussein, beskrev Hala ett liv fyllt av misshandel, hot och en allomfattande isolering. Trots att hon befann sig i Sverige, var hon långt ifrån integrerad; hon lärde sig aldrig svenska och var begränsad till sällskapet av sin make. Denna isolering förvärrades av Husseins kontroll, inklusive hans insisterande på att vara närvarande vid alla utomhussammanhang och läkarbesök, vilket effektivt förhindrade Hala från att söka hjälp. Även deras gemensamma hus var kameraövervakad. 

Halas dröm om frihet tog en mörk vändning den 3 december förra året när hon, efter att ha lämnat sina barn på förskolan, mördades av sin make i deras hem i Fisksätra. Hussein dömdes till 18 års fängelse för mordet, en händelse som han hävdar var en olycka men som rättsliga bevis tydligt visar var ett uppsåtligt dödande.

Motivet bakom mordet tycks ha varit Halas uttryckta önskan om skilsmässa, en strävan efter ett liv bortom Husseins våld och kontroll. Trots avsaknaden av ett hedersmotiv i domen, lyfter målet fram frågor om kvinnors rättigheter, frihet och skydd i Sverige, särskilt för de som kommer från kulturer och sammanhang där hedersbegreppet spelar en central roll.

Tingsrättens beslut var att ett hedersmotivet inte var bevisat. Två nämndemän ansåg att det fanns ett hedersmotiv bakom mordet, baserat på bevis om Husseins kontroll och isolering av Hala. Hovrätten skärpte straffet till livstids fängelse för Zuheir Hussein. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs även: 
Bakom siffrorna: Mordet på Mona Nilsson
Bakom siffrorna: Mordet på Sanije i Linköping
Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades
Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh
Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman


Foto: Polisen/Privat

Varukorg