Bakom siffrorna: Mordet på Aline Rivuzumwami, 40

Bakom siffrorna: Mordet på Aline Rivuzumwami, 40

2024-02-29

Den 17 april 2021 blev en dag som för alltid kommer att prägla minnet av Alvesta, en liten stad i Kronobergs län. Aline Rivuzumwami, en 40-årig kvinna, föll offer för en brutal attack mitt på öppen gata.

Aline och hennes bekant, en 38-årig man, hade tillbringat dagen tillsammans med planer på att återvända hem till honom för att titta på Netflix. Det var en dag som började som många andra, med ett besök på Ica, men som slutade i en tragedi som chockade hela samhället. Attacken inträffade i närheten av tågstationen i Alvesta, där minst 15 personer blev vittnen till det våld som utspelade sig.

Den 38-årige gärningsmannen, som Aline hade känt sedan 2019, överföll henne med slag, sparkar och ett knivhugg i halsen som ledde till hennes omedelbara död. Efter dådet framkom det att mannen led av en allvarlig psykisk störning, vilket senare skulle bli en avgörande faktor i domstolens bedömning.

I förhör berättade mannen att han upplevt att demoner tagit över Aline och att hans aggression inte riktades mot henne, utan mot dessa inbillade demoner. Detta var en fortsättning på en livslång kamp med psykiska problem där han upplevt sig hemsökt av demoner sedan barnsben.

Det chockerande våldet mitt på ljusa dagen och mannens förklaring om demoner har satt fokus på frågor om psykisk ohälsa och hur samhället hanterar individer som lider av svåra psykiska störningar. Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, ett beslut som understryker vikten av adekvat vård för personer med psykiska sjukdomar men också kastar ljus på behovet av skydd för samhället.

Ingen klar motivbild har presenterats förutom mannens upplevelse av demoner, vilket lämnar många frågor obesvarade. Vad som är klart är att Aline Rivuzumwamis tragiska död är en förlust som känns djupt inte bara bland hennes nära och kära utan av alla som berörs av den tragiska händelsen.

Aline beskrivs av sina nära som en person som började hitta tillbaka till livsglädjen; hon hade börjat träna och pratade om att börja jobba igen. Hennes liv, fyllt av framtidshopp, avslutades abrupt och våldsamt. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Läs även: 
Bakom siffrorna: Mordet på 36-årige Hala
Bakom siffrorna: Mordet på Mona Nilsson
Bakom siffrorna: Mordet på Sanije i Linköping
Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades
Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh
Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman

 

Foto: Privat / Polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg