Bakom siffrorna: Mordet på Sanije i Linköping

Bakom siffrorna: Mordet på Sanije i Linköping

2024-02-24

I Linköping, en händelse som skakade den lokala gemenskapen och blev ett nationellt samtalsämne om mäns våld mot kvinnor. Sanije Dubrani, en 44-årig niobarnsmamma, mördades brutalt av sin exmake, Dulijano Saciri, under omständigheter som rörde om i den svenska debatten om våld i nära relationer.

Skulle träffa sina barn - ex-maken dyker upp
Sanije, hade länge försökt söka skydd mot sitt exmakens hot och våld men hade ordnat ett möte med sina barn, som var placerade i familjehem. De skulle ses vid Linköpings resecentrum. Det var under denna resa som Dulijano Saciri, beväpnad med en kniv, väntade på henne i en av stationens gångtunnlar. Attacken, som skedde bakifrån och resulterade i över fyrtio knivhugg, ägde rum inför ögonvittnen och fångades på övervakningskameror.

Döms till livstids fängelse
Linköpings tingsrätt dömde Dulijano Saciri till livstids fängelse och utvisning för mord på Sanije Dubrani och för grovt olaga hot mot en man som försökte stoppa attacken. Domstolen beskrev mordet som planerat och särskilt hänsynslöst. Trots att Saciri initialt erkände brottet, hävdade han senare att han varit styrd av röster och inte kunde erinra sig detaljer från händelsen. Rättspsykiatriska undersökningar visade dock att han inte led av någon allvarlig psykisk sjukdom vid tiden för dådet.

Sanijes historia belyser de utmaningar som finns i att skydda individer från våld i nära relationer. Trots upprepade hot, ett tidigare våldsamt förhållande och ansökningar om skyddade personuppgifter, kunde tragedin inte förhindras. Efter mordet inledde Inspektionen för vård och omsorg en tillsyn för att utvärdera Motala kommuns agerande, speciellt med tanke på att både Sanije och Dulijano var schemalagda för att träffa sina barn samma dag.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Läs även: 
Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades
Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh
Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman


Foto: Polisen

Varukorg