Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman

Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman

2024-02-19

Den tragiska berättelsen om 32-åriga fembarnsmamman Beata Ratzman, som hittades död i en skog nära Yddingesjön, har rört om i den svenska samhällsdebatten. Beata, som flyttade från Polen till Malmö 2013 i hopp om ett bättre liv för sina barn, blev ett av de många siffrorna bakom statistiken för kvinnomord. Hennes öde kastar ljus över de mörka realiteterna av våld i nära relationer och de systematiska bristerna som tillåter dessa tragedier att fortgå.

Lycklig äktenskap till en början
Beata gifte sig med Cezary Ratzman och tillsammans fick de ett barn. Men deras äktenskap var långt ifrån lyckligt. Beata upplevde Cezary som allt mer kontrollerande och våldsam. Hon dokumenterade sina skador och delade dem med sin familj, ett rop på hjälp som tyvärr är alltför vanligt bland kvinnor som lever i våldsamma förhållanden. I augusti 2021, beslutade Beata att det var dags att bryta sig fri. Hon begärde skilsmässa och ensam vårdnad om deras gemensamma son, ett steg mot självständighet som tragiskt nog blev hennes undergång.

Sista gången Beata sågs
Den 24 september 2021 sågs Beata stiga in i en vit Suzuki Vitara, ägd av hennes make. Det skulle bli sista gången hon sågs i livet. Nästan två månader senare, den 20 november, ledde Cezary Ratzman slutligen polisen till hennes kropp, nedgrävd i en skog. Trots att Cezary initialt nekade till brott, avslöjade utredningen en historia av misshandel och kontroll som kulminerade i mord.

Dömdes till livstids fängelse och utvisning
Cezary Ratzman dömdes till livstids fängelse och utvisning för mordet på Beata, samt för tidigare misshandel och barnfridsbrott. Domstolens beslut var en liten tröst för Beatas familj, som hade lidit oerhört under utredningens gång. "Han skrattade och förminskade situationen, det var hemskt att se," sa en av Beatas systrar efter rättegången.

Beatas historia är en påminnelse om de många kvinnor som varje år mister sina liv till våld i nära relationer.

Läs även: 
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades

Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg