Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine

Bakom siffrorna: Mordet på gravida Carine

2024-02-21

Livstidsdom för mordet på gravida Carine Ndah Ngwe i Vänersborg

I Vänersborgs tingsrätt dömdes Kelvin Osagie till livstids fängelse för mordet på sin sambo, Carine Ndah Ngwe, 27 år, som var gravid i åttonde månaden. Han mördade henne med över 50 knivhugg i deras gemensamma lägenhet och spelade in händelse med sin mobiltelefon. I juni 2022 dömdes han till livstids fängelse och utvisning för mordet, en dom som hovrätten fastställde september 2022.

Planerade att lämna relationen
Carine hade planerat att lämna Kelvin och hade ett inbokat besök på mödravårdscentralen (MVC) den dagen hon mördades. Hon nådde dock aldrig MVC eftersom Kelvin tog hennes liv i deras gemensamma hem, inför ögonen på sina två barn från ett tidigare förhållande. Mordet, som utfördes med över 50 knivhugg, spelades in av Kelvin på hans mobiltelefon, vilket senare blev en avgörande bevisning i rätten.

Det framgick under rättegången att Carine hade uttryckt en önskan om att lämna relationen, vilket tros ha varit motivet bakom mordet. Kelvin Osagie, som vid tidpunkten för brottet var 31 år, nekade till att mordet var planerat och hävdade att det skedde i självförsvar. Denna förklaring avvisades dock av både tingsrätten och hovrätten, som fann bevisen för mord övertygande.

Tidigare polisanmälningar
Vid brottstillfället fanns det varningssignaler om Kelvins våldsamma beteende, inklusive polisanmälningar om misshandel mot hans barn och utredningar från kommunen. Dessa varningssignaler hade dock inte lett till någon åtgärd som kunde ha förhindrat tragedin. Carine, som beskrevs som utåtriktad och omtänksam av sin familj, hade blivit allt mer isolerad efter att hon träffade Kelvin. På brottsplatsen hittades en packad väska med bebiskläder, vilket tyder på att hon var på väg att lämna honom.

Ringde 112 flera timmar efter mordet
Efter mordet tog det flera timmar innan Kelvin kontaktade någon för hjälp, och han låste lägenheten när han lämnade platsen med barnen. Detta ansågs av domstolen ytterligare bevis för att mordet var avsiktligt. Kelvin Osagies livstidsdom och utvisning fastställdes av hovrätten i juni 2022, vilket avslutade en rättsprocess som väckt stor uppmärksamhet och sorg.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Läs även: 
Bakom Siffrorna: Caroline ville avsluta relationen, mördades
Bakom siffrorna: Historien om Somayyeh
Bakom siffrorna: Berättelsen om Beata Ratzman


Foto: Polisen

Varukorg