Sundsvalls narkotikakrig - 23 personer åtalas i gängmål

Sundsvalls narkotikakrig - 23 personer åtalas i gängmål

2023-08-07

Två mordförsök – en skottlossning och ett misslyckat bombdåd – står i centrum för ett uppmärksammat åtal i Sundsvall. Den eskalerande konkurrensen om narkotikahandeln har resulterat i konflikter mellan två stockholmsbaserade gäng, Dalennätverket och Foxtrot nätverket. 

Läs: Förundersökningsprotokoll om de 23 åtalade i Sundsvall

Stort gängåtal väckt i Sundsvalls tingsrätt

Torsdagen markerade en viktig milstolpe i den pågående utredningen av det stora polistillslaget som skedde i Sundsvall i januari i samband med skottlossningen i bostadsområdet Bosvedjan två månader tidigare. Med en förundersökning som sträcker sig över 10 000 sidor och 23 misstänkta, varav 14 är häktade, kommer detta omfattande mål att få en två månader lång huvudförhandling.

 

  

Foto: Chattkonversationen mellan de åtalade. 

Åtalet avslöjar ett komplext nätverk av våld som involverar en rektor och lokala medhjälpare i Sundsvall, tillsammans med ett tiotal utförare som rest från olika delar av landet. Dessa utförare eller "klivare" ska ha åtagit sig allvarliga våldsbrott för uppdragsgivarens räkning för ekonomisk vinning. Ledarfiguren i Sundsvall tros ha haft kopplingar till högt uppsatta personer inom nätverken Foxtrot och Kurdiske Räven.

Flera under 18 år åtalas


Sundsvalls tingsrätt tar sig an ett mål utan motstycke, där åtalet sträcker sig över 10 000 sidor. Bland de misstänkta var fyra under 18 år vid tidpunkten för brotten, vilket visar på inblandningen av många unga individer i det drogrelaterade våldet.
Anklagelserna i fallet kretsar i första hand kring två mordförsök och händelserna kring dem. Det första försöket skedde i december 2022 i bostadsområdet Bosvedjan, där en man kopplad till ett kriminellt nätverk i Stockholm blev måltavla. Det andra försöket, ett misslyckat bombdåd i Nacksta, syftade till att skada en nära släkting till en rivaliserande gängmedlem.


Sundsvallspolisen lyckades omintetgöra flera planerade mord genom dataavlyssning i realtid, som avslöjade hur gärningsmännen omgrupperade sig. Bland de motverkade komplotterna fanns ett mordförsök på en person med anknytning till nätverket Dalen. Polisen lyckades också avlyssna en taxi med vapen avsedda för ett mord.

Foxtrot Nätverket mot Dalennävterket


De våldsamma sammandrabbningarna i Sundsvall bottnar i en konflikt mellan två narkotikanätverk med ursprung från Stockholm. Foxtrot-nätverkets lokala falanger påstås rikta sig mot supportrar till Dalennävterket i Sundsvall och deras anhöriga som ett led i deras kamp om kontroll över stadens narkotikamarknad.
Totalt står nu 23 personer inför åtal, varav många åtalas för flera brott. Bland de åtalade sitter 14 för närvarande häktade medan en person hålls i frånvaro.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om de 23 åtalade i Sundsvall

 

Foto: Polisen

Varukorg