Tryckisch och goare - vad är det?

Tryckisch och goare - vad är det?

2023-08-05

Vad menar de misstänkta i olika gäng när de pratar om att skaffa en tryckarlägenhet? Frågar runt vem som kan goa en viss person? Vem är Aina som dyker upp när de minst vill det? Likt drogslangen, slaongord för narkotika används andra ord i sammanhang där grövre brott skall begås, så som mord.

Här är en lista med viktiga ord och slang att hålla koll på i gängmiljön: 

 1. Klivare: Klivare är den som utför jobbet. Den som kliver in och utför rånet, utföra mordet eller går in i lokalen vid utförandet av den grova stölden.
 2. Att Kliva: Att genomföra rånet, mordet.
 3. Klivisch på någon: Det är vanlig att man tex utrycker sig” Bror finns det klivisch på honom, man har goisch på honom. Aaah det finns en halvkanin på honom”. Vilket betyder: Finns det pengar på att mörda honom ? Man har någon som kan säga var han är till mördarna. Ja det finns en halv miljon på honom om man mördar honom
 4. Tryckisch: Trycklägenhet en lägenhet som är ”grön” och inte kopplad till personerna. Ofta tillfälligt lånad något dygn vid tiden för tex ett mord.
 5. Goare/goisch: Goare är en person som deltar i en brottsplan med att ge klartecken (Goa brottet). Ordet kommer från Engelskan "Go" som betyder "kör/anfall". Tex en person som berättar för utförarna av ett mord var offret befinner sig eller en som kan se till att offret befinner sig på en viss bestämd plats som goaren sedan meddelar utförarna av mordet.
 6. Goishlur: Den brottstelefon som goaren använder i sin kommunikation med utförarna/mördarna.
 7. Gröna gummor: Tjejer som har ett rent straffregister och kan använda som tex kurir vid en narkotika transport 
 8. Araba:  Bil på arabiska
 9. Kanin: Slanguttryck för 1 miljon kronor. 1 kanin =1 miljon
 10. Tabbe: Tabbe förkortning av turkiskan Tabanja som betyder pistol/revolver. Kan betyda misstag också. "Jag gjorde en tabbe" 
 11. Para: Slangutryck för pengar/pengarna
 12. Jappa / Japp: Mörda någon, i sällsynta fall kan det betyda att ha sex med någon. 
 13. Jappare: Mördare eller skyttar
 14. Hadid arabiska för järn: Åsyftar oftast en pistol. 
 15. Wakisch eller Wacka någon: Betyder att man mördar någon.
 16. Opps/Oppsen: Motståndare/ opposition/ Fienden. "En bror till en Opp är också en Opp så vi japp han också". En bror till en fiende är också en fiende
 17. Sicario: En inhyrd torped som mördar för pengar

 

 

Foto: Polisen

Varukorg