"Kurdiske Rävens" flykt: efterlyst för grova brott

2023-03-31

Enligt en undersökning av Rawa Majids uppväxt, växte den nu eftersökta 36-åringen, med smeknamnet "Kurdiske räven" och även känd som Räven, upp i Uppsala men har varit registrerad som emigrant till Irak med sin familj sedan 2019. Kurdiske Räven hade stått under tillsyn av Kriminalvården i Sverige, men ett akut hot ledde till att han lämnade landet för fyra år sedan, trots att han begått nya allvarliga brott i Sverige under sin tidigare villkorlig frigivning.

Kurdiske räven och hans gäng
Nätverket Foxtrot, som Kurdiske Räven misstänks leda, har sedan början av året kopplats till en våg av våld i Stockholmsområdet, inklusive dödsskjutningar och explosioner. Raven har suttit häktad i frånvaro i tre år misstänkt för särskilt grova narkotikabrott och är internationellt efterlyst. Han utlämnas dock inte av Turkiet, där han tros ha blivit medborgare.

Trots att han hade ett år kvar på sitt straff fick Kurdiske Räven lämna Sverige 2018 på grund av ett eskalerande hot, ett beslut som vanligtvis inte beviljas de som står under Kriminalvårdens tillsyn. Kurdiske Räven anklagades senare för att bygga upp ett drogimperium, vilket utökade hans brottsregister.

Kurdiske Räven förekommer i flera förundersökningar (FUP)
Sedan sin flytt från Sverige har den Kurdiske Räven, Rawa Majid varit misstänkt för flera grova brott och har figurerat som misstänkt i flera förundersökningsprotokoll för som förberedelse till mord och grovt narkotikabrott. Han har åtalat för de olika brotten men inte kunnat häktas eller gripas då han befinner sig i Turkiet, som inte har ett utlämmningsavtal med Sverige. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet
 

Foto: Förundersökningsprotokoll 

Varukorg