Rawa Majid och Foxtrot Nätverket

Rawa Majid och Foxtrot Nätverket

2023-04-21

Nätverket foxtrot - Ledd av Rawa Majid, den "Kurdiske Räven" som han kallas i media.

Nätverket Foxtrot är en kriminell organisation verksam i Sverige, ledd av Rawa Majid, en 34-årig man från Uppsala som är internationellt efterlyst för synnerligen grova narkotikabrott och förberedelse till mord sedan hösten 2020. Han är känd under aliaset "Kurdiska räven" eller " Kurdiske räven".
I nätverket ingår flera av Majids släktingar och tillsammans handlar det om ett tiotal individer, de flesta mellan 25 och 35 år.

LÄS: Förundersökningsprotokoll för Rawa Majid


Bild föreställandes av medlemmar & Foxtrot's närvaro i Sverige. 
Foto: Youtube

Nätverket Foxtrot

Nätverket Foxtrot anses vara välorganiserat och har varit ett stort bekymmer för brottsbekämpande myndigheter i Sverige. Kurdiske Räven som anses vara huvudledare för Foxtrot förekommer i tre stora brottsutredningar i Stockholm med encronamnet "Animal", bland annat utredningen om kidnappningen av rapparen Einar. Han har tidigare dömts till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och misshandel vid olika tillfällen.

Sex personer, inklusive Rawa Majids pappa och mamma, har dömts i ett narkotikamål där han själv också är misstänkt. Dessutom dömdes hans mamma och pappa till villkorlig dom för grov penningtvätt eftersom de hanterade stora mängder kontanter.
Nätverket Foxtrot är också kopplat till vapenbrott och våld, nio män åtalades för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i slutet december 2022. 

Bronätverket & Foxtrot 

Medlemmar i Bronätverket har nära kopplingar till medlemmar i Foxtrot, inte minst till ledaren Kurdiske Räven. I december 2022 var flera medlemmar i Bro nätverket nere i Turkiet och spelade in en musikvideo till en rappare som är aktiv medlem i Bronätverket. I förundersökningar som är en del av bevisen i ett åtal mot medlemmar i Bro nätverket, ses medlemmar i Foxtrot och Bro nätverket posera tillsammans med vapen i lyxbilar.  

Ett annat fall av narkotikahandel som kan kopplas till Rawa Majid och nätverket Foxtrot är fallet med en idrottsledare som dömdes för grov narkotikasmuggling och stämpling till människorov till fängelse i 8 år och 1 månad. Majid har varit på flykt sedan 2019 och vistats i Irak och Turkiet, han greps av turkisk polis i april 2022 efter att han glömde en väska fylld med pengar på en parkbänk. Han gick till polisstationen för att hämta ut den - vilket uppfattades som ytterst misstänkt.
Polisen förstod inom kort att det var en internationellt efterlyst person som hade vandrat in på stationen och grep honom. 
Men inom loppet av några veckor blev Kurdiske Räven frisläppt. 

Organiserad brottslighet

Nätverket Foxtrot har kopplats till flera andra personer som misstänks vara inblandade i organiserad brottslighet. En av dem är en man, som anses vara en av Rawa Majids närmaste medarbetare. Han åtalades och dömdes i april 2022 för grovt narkotikabrott till fängelse i 9 år och 6 månader.
En tredje person som tros vara kopplad till nätverket Foxtrot är en man, som greps 2021 i samband med en storskalig narkotikahandel. Mannen ska ha varit inblandad i att importera stora mängder narkotika från Nederländerna till Sverige, och ha kopplingar till andra kriminella nätverk i Europa.
Nätverket ska också ha startat ett företag som säljer energidryck under namnet "Fox" som avser Foxtrot. 

Nätverket Foxtrot har också kopplats till flera våldsincidenter, inklusive skottlossning och misshandel. 2020 sköts och dödades en man i Uppsala i vad som tros ha varit ett gängrelaterat attentat. Offret ska ha varit medlem i ett rivaliserande gäng, och skottlossningen tros ha utförts av medlemmar i Foxtrot-nätverket. Enligt uppgifter till Krimfup har Foxtrot nyligen knutit kontakter med personer i May-nätverket. May-nätverket har varit i en våldsam konflikt med Vårbynätverket i ett antal år och deras ledare Maykil Yokhanna. 3 personer från May-nätverket dömdes nyligen för mordet på 12 åriga Adriana. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen / Mikhail Zeybek / DAILY SABAH

Varukorg