Sicarios skulle mörda - lurade offret till en lägenhetsvisning

Sicarios skulle mörda - lurade offret till en lägenhetsvisning

2023-08-05

Tre Linköpingsmän åtalas för planering av mord i Stockholms pågående gängfejd

Tre unga män från Linköping åtalas nu vid tingsrätt för förberedelse till mord och för grovt vapenbrott. Enligt åtalet var deras uppdrag att mörda en av de framstående personerna som var inblandade i den eskalerande gängkonflikten i Stockholm. Gärningsmännen kontakade den tilltänkta offret och lurade honom till en lägenhetsvisning, där han skulle bli ihjälskjuten. Polis hann avbryta mordet i sista sekund. 

"Sicarios" från Linköping

Bland de åtalade finns två 21-åringar och en 19-åring, som alla har ett uppmärksammat rykte inom Linköping och är välkända av den lokala polisen. På Stockholms gator lyckades de dock smita från polisens radar tills de slutligen greps. I förundersökningsprotokoll rubriceras trion som "tre gärningsmän utan känd koppling till det tilltänkta offret". Detta fenomen, där gäng söker hjälp utifrån av så kallade "Sicarios" för att genomföra sina mordplaner, har fått fäste under åren.

Bild på vapen som de misstänkta greps med

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild på vapen som de misstänkta greps med. 

Även Linköpings chefsåklagare, Eva Nemec Nordh, påpekar att kriminella från Linköping i allt större utsträckning har varit inblandade i kriminell verksamhet i andra städer, bland annat i Stockholm och Södertälje, särskilt under tider av tilltagande konflikter.

Omgjord mordplan i Älvsjö

Gripandet av de tre personerna skedde den 19 mars i Älvsjö, en förort till Stockholm. Polisen lyckades gripa dem medan de övervakade en 24-årig gängmedlem. En polis upptäckte de misstänkta i en hyrbil, klädda i masker och med pistoler, när de höll sig utanför en 24 årings lägenhet. 24-åringen misstänkts ligga bakom mordet på 12-åriga Adriana och enligt polisen var detta en hämndaktion för mordet. Utredningen visade vidare att de hade checkat in på ett lägenhetshotell i Bromma två dagar innan den planerade mordet.

Lierad med Kurdiske räven

Det tilltänkta offret, en 24-åring känd för organiserad brottslighet i södra Stockholm och ingår i nätverket May, har gått i spetsen för nätverket i flera år. Han är knuten till den ökända Kurdish räven och det ökända Foxtrot-nätverket.

24-åringen hade tidigare hamnat under lupp under utredningen av det uppmärksammade mordet på 12-åriga Adriana. Misstankar mot honom i det fallet avskrevs dock så småningom. I åklagaren Bittners stämningsansökan står det att de tre misstänkta lämnade "extremt korta" uttalanden under sina förhör och förnekade all inblandning i brottet gällande förberedelse till mord. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om torpederna från Linköping

 

Foto: Polisen

Varukorg