Tre män döms till livstid för mordet på Adriana, 12

Tre män döms till livstid för mordet på Adriana, 12

2023-04-26

Tre män dömda för mordet på Adriana, 12

Tre män har dömts idag till livstids fängelse för mordet på Adriana, en 12-årig flicka som sköts till döds i Norsborg 2020. Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad döms skyldiga till mordet till livstids fängelse.

May nätverket

Maykil Yokhanna, en 31-årig man utsedd som gängledare för May nätverket, var en av de tre män som åtaldes för mordet på 12 åriga Adriana. Han nekade till att ha varit inblandad i mordet och hävdade att han inte befann sig i Stockholm vid tidpunkten för skottlossningen. Bevis från chattar på den krypterade kommunikationstjänsten SKY ECC och kopplingar till vapnen och bilen som användes vid skottlossningen presenterades dock i rätten och ledde till att han fälldes.

Döms även för mordförsök

Utöver mordåtalet dömdes Mahdi och Mohammad även för mordförsök mot sju andra personer som befann sig på platsen. Åklagaren konstaterade att det var "ett mirakel" att fler personer inte träffades av skotten under skottlossningen.

Undanröjde Audin

Alla tre män var kopplade till vapen och den vita Audi som användes vid skottlossningen. Kopplingar som gjorts efter skottlossningen visade att de åtalade männen kunde kopplas till bilen. Bland annat igenom en musikvideo som spelades in veckorna efter mordet. Övervakningsvideobilder visade den vita Audin i vilken männen satt och rullade in på macken i Norsborg innan skottlossningen ägde rum. 

Måltavlan

Medlemmar i nätverket Botkyrka skulle enligt åklagaren vara måltavlor för skjutningen. Adriana träffades dock av skotten och miste livet. 

Fjärde misstänkt

Under utredningen identifierades en fjärde misstänkt, 25-årige Serkan Demirkiran, som misstänkt för mordet. Men eftersom han gömmer sig i Turkiet har han inte åtalats. Demirkiran har förvärvat medborgarskap i Turkiet, och Sverige har inget utlämningsavtal med landet.

 

Maykil Yokhanna, 31


Foto: POLISEN

ledare för May nätverket, en kriminell grupp uppkallad efter honom av polisen. Under uppväxten i Vårby drogs han i unga år in i en kriminell livsstil och bedömdes vara ledare i ett ungdomsgäng, Vårby Young Gangster som sålde droger i området. Trots att det kortlivade VYG-gänget upplöstes hade Yokhanna andra ambitioner och ville profilera sig som en farlig brottsling. En konflikt utvecklades mellan Yokhanna och en annan Vårbykille, Chihab Lamouri, som ledde till att Yokhanna sköts i ett trapphus 2011. Efter att ha förlorat striden om Vårby bildade Yokhanna nya allianser i Västerås, men konflikten med Lamouri höll i sig och har kopplats till flera mord och mordförsök. Yokhanna har dömts för flera allvarliga brott, där polisen uppger att hans ambition har varit att bli en stor aktör på den nationella narkotikascenen.

Benjamin Mahdi, 24


Foto: POLISEN

Kom till Sverige som tvååring och växte upp i en söderförort till Stockholm. Han beskrev en bra uppväxt med en stödjande familj, men hans brottsregister började med åtal för snatteri 2013. När han tillbringade en betydande del av tonåren på olika institutioner dömdes han till ungdomsvård för narkotikabrott, olovlig körning, och rån 2015 och 2016. Efter att ha lämnat Stockholm för Spanien 2017 på grund av en konflikt i hans umgängeskrets, flyttade han till Malmö, där han troddes ha utnyttjats av mer framstående kriminella med kopplingar till den ökända "Los suecos". I juni 2018 åtalades han för dödsskjutning av en man i en bil på Lindängsplan i Malmö. Trots att hans DNA hittades på den använda mopeden och på ett hittat mordvapen räckte bevisningen inte för att döma honom för mord, utan han dömdes istället till 1,5 års fängelse för grov vapenbrott. Trots att han berättade för myndigheterna 2019 att han ville bryta sin livsstil, har han sedan dess varit nära kopplad till May-nätverket och anses ha ett "stort antal fiender". Han har beskrivits som "Yokhannas pojke" och har varit inblandad i en grov misshandel på köpcentret Mall of Scandinavia, samt förberedelse för allmän ödeläggelse och förberedelse till mord med Maykil Yokhanna.

Hassan Mohammad, 32


Foto: POLISEN

Har länge varit kopplad till grov brottslighet i Stockholm och stod på polisens fokuslista över de mest prioriterade gängmedlemmarna 2021. Uppväxt i västra Stockholm var han tidigare kopplad till ett nätverk i Rinkeby men anses ha varit ansluten till May nätverket de senaste åren. Utredningen efter mordet på Adriana har visat att han stod mycket nära en man som sköts ihjäl vid ett dubbelmord i Hallonbergen 2018. Offret ingick i kretsen kring Maykil Yokhanna, och dådet bedöms vara en del av den blodiga konflikten med Vårbynätverket. Enligt utredningen ska Maykil Yokhanna ha ansett att 32-åringen på något sätt svikit mordoffret i Hallonbergen, vilket lett till att 32-åringen allierat sig med Yokhanna och agerat hans underhuggare i konflikten mot Vårbynätverket. Mannen är tidigare dömd för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och våldsbrott, men nekar till att ha något med mordet på Adriana att göra.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg