15-åring mördades i Skogås: Nu åtalas 10 personer för mordet

15-åring mördades i Skogås: Nu åtalas 10 personer för mordet

2023-09-14

I januari inträffade ett mord där en 15-åring avled på en sushirestaurang i Skogås centrum, Huddinge. En 16-årig är nu åtalad för mordet, som beskrivs av åklagaren som välplanerad. Ordern att utföra mordet påstås ha kommit från en 25-årig rappare med nära band till Rawa Majid, 37, även känd som "den Kurdiska räven". Totalt åtalas tio personer i samma ärende.

15-Åring Mördad i Skogås: Händelseförlopp

På eftermiddagen den 28 januari steg en 15-årig pojke in på en sushirestaurang i Skogås centrum. Pojken, som var igenkänd i området och ofta besökte den lokala fritidsgården, hade blivit ombedd att gå dit. Han sköts till döds i resturangen. 

Under de senaste månaderna hade det skett en ökande frånvaro i skolan, och polisen noterade att han oftare syntes med individer som har kopplingar till kriminella nätverk. Strax innan händelsen spreds rykten om honom på sociala medier, vilka påstod att han hade deltagit i ett våldsdåd i nordvästra Stockholm. Målet i våldsdådet i nordvästra Stockholm påstås ha varit en nära släkting till "den Kurdiska räven", Rawa Majid, ledare för det kriminella nätverket Foxtrot. Initiala teorier från utredarna antyder att dessa rykten kan ha varit en faktor för mordet på 15-åringen i Skogås. 

Utredning och Åtal i Skogås Mordfall

Fyra dagar efter händelsen meddelade kammaråklagare Ida Arnell att det var av yttersta vikt att fallet löstes, särskilt då en annan 15-åring hade gripits misstänkt för mordet. I samband med detta fick Arnell tillgång till flera erfarna brottsutredare från polisens nationella operativa avdelning, Noa, för att fokusera helt på detta ärende.

Ida Arnell påpekar att en omfattande utredning har avslöjat att ett stort antal personer var involverade i fallet. Förutom den 16-årige pojken som nu åtalas för mord, är ytterligare nio personer åtalade i samma ärende. Bland dessa är en 20-årig kvinna misstänkt för medhjälp till mord, samt en rappare är under utredning för anstiftan till mord.

En av de anklagade, en 25-årig rappare med anknytningar till Bronätverket, misstänks ha ordnat med finansieringen för händelsen. Utredningen visar även att den 15-årige pojken, som nu är 16 år och bosatt i Nacka, var den som höll i vapnet vid händelsen.

Förberedelserna för mordet planerades i chattar på appen Signal, där en kartläggning inleddes en vecka före händelsen. Utredningen har identifierat flera chattalias som diskuterade händelsen på appen. Efter brottet var en lägenhet ordnat för att ge den misstänkta skytten ett gömställe, en såkallad tryckarelägenhet

Enligt källor mottog den misstänkte skytten och hans vänner en betalning på 100 000 kronor i kontanter för utförandet av mordet, vilket spenderades delvis på kläder under en shoppingtur i NK, Stockholm. Polisen undersöker fortfarande en 26-åring, misstänkt för att ha levererat betalningen, som tros vara en högt rankad medlem i Bronätverket.

Rättegången planeras börja den 25 september och pågår förväntat till den 5 december.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll (FUP) om mordet i Skogås. 

 

Foto: Polisen

Varukorg