Kvinnor som mördare: 5 fall i Sverige

Kvinnor som mördare: 5 fall i Sverige

2023-06-03

Kvinnor som mördare hör till ovanligheterna och utgör en mindre andel av mordfallen både globalt och i Sverige. Statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå) visar att cirka 85 procent av de misstänkta för mord och dråp i Sverige år 2019 var män. Trots att kvinnor som mördare är ovanligare, finns det vissa distinkta motiv och omständigheter som kan skilja sig från män. Oftast brukar motivet till att kvinnor begår mord, vara känslomässiga.

Vi går igenom 5 fall som har skakat Sverige, Mordfallet i Vetlanda där 21 åriga Tove mördades. Nyårsmordet i Sundsvall där 53-åriga Åsa mördades på nyårsafton, Johanna möller - "Arbogakvinnan”, Hästtjejen som styckmördade rivalen och Förlösamordet. 

LÄS: Förundersökningsprotokoll (FUP) på nätet

5 mordfall som har skakat Sverige 

Mordfallet i Vetlanda


Foto: Morddömde Johanna Leshem Johannsson, Maja Hellman och 21 åriga Tove. 

Två unga kvinnor, Johanna Leshem Jansson (20) och Maja Hellman (18), dömdes livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove. Händelsen inträffade efter en utekväll i Vetlanda och lämnade samhället i chock. Fallet väcker frågor om kvinnor som mördare och belyser brottets allvar.

I oktober 2022 mördades 21-åriga Tove tragiskt efter en utekväll i Vetlanda. Hennes kropp upptäcktes i en skog utanför staden två veckor senare. Johanna Jansson och Maja Hellman, båda kvinnor, anklagades för Toves mord. Trots deras förnekande av brottet drog rättsläkarens rapport slutsatsen att kvävning genom strypning var orsaken till Toves död. Mordrättegången ägde rum den 17 mars, vilket resulterade i att Johanna Leshem Jansson (20) och Maja Hellman (18) dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove, de dömdes även för grovt gravfridsbrott.

 

Nyårsmordet i Sundsvall


Foto: De 3 vännerna som firade nyår tillsammans 

I Sundsvall, när det nya året började, samlades tre vänner hemma hos 53-åriga Åsa på nyårsafton 2019. Deras plan var att njuta av en måltid tillsammans och spela Bingolotto. Bilder som delas på sociala medier visade kvinnorna bära festliga guldhattar, vilket skapade en glad atmosfär. Men det tog en mörk vändning under de tidiga timmarna av nyårsdagen 2020.

Vid 06.00-tiden fick polisen larm om ett knivhugg. Uppringaren, fylld av rädsla, uttryckte sin osäkerhet och desperation. Vid ankomsten till platsen upptäckte poliserna Åsas livlösa kropp. De hittade även 52-åriga Carina Askeroth i lägenheten, täckt av blod och höll i en kniv.

I förundersökningen kom det fram att Carina Askeroth ska ha mördat sin vän Åsa med 143 knivhugg. Askeroth förnekade dock all inblandning, men antydde istället att en mystisk skuggfigur var ansvarig för Åsas mord.

Samtidigt som motivet är något oklart, kom tingsrätten fram till att Carina Askeroth kan ha känt sig mobbad, kränkt och förhörd av andra på festen. Trots dessa känslor valde hon att stanna. Den tredje kvinnan som var närvarande vid sammankomsten vittnade i förhör om att Carina Askeroth tidigare uppvisat ett oberäkneligt beteende under alkoholpåverkan men aldrig visat så extremt våld.

Tingsrätten dömde slutligen Carina Askeroth till livstids fängelse för mordet på Åsa. Hovrätten fastställde senare domen. 

 

Johanna möller - "Arbogakvinnan”


Foto: Johanna möller, också känd som arbogakvinnan

I augusti 2016 hittades 68-årige Göran Möller brutalt mördad i sin sommarstuga nära Arboga. Hans fru ringde räddningstjänsten efter att paret attackerats av en okänd gärningsman med en kniv. Inledningsvis fanns det misstankar mot hustrun, men misstankarna mot henne lades ner. Senare greps Johanna Möller, dottern till paret, och hennes pojkvän Mohammad Rajabi. Möller nekade till inblandning i mordet på hennes far medan Rajabi erkände mordet. Möller anklagades för att ha hetsat Rajabi att begå brott. Inledningsvis var Johanna möller även misstänkt för mordet på sin tidigare make, Aki Paasila som druknande under mystiska förhållanden.  

Under 2017 åtalades både Möller och Rajabi för mordet och mordförsöket. Möller dömdes till livstids fängelse medan Rajabi fick 14 års fängelse och utvisning.

 

Hästtjejen som styckmördade rivalen


Foto: Johanna Henningsson

2015 skakades den lilla staden Askersund av ett mord som lämnade samhället och myndigheter i chock. Jonna Henningsson, en ung kvinna intrasslad i en tumultartad kärlekstriangel, begick ett mord på rivalen i kärleksdramat. 

En morgon i juni gjorde Henningsson ett besök i sin tidigare pojkväns bostad i Askersund. Beväpnad med en hammare och sprutor innehållande alkohol och sömntabletter konfronterade hon sin 22-åriga kärleksrival, som råkade vara ensam i lägenheten. Ett bråk uppstod och Henningsson attackerade sin rival med hammaren. När hennes första försök inte gav önskad effekt, tog hon upp en kniv från köket och mördade 22 åriga flickvännen. 

Efter mordet städade Henningsson noggrant brottsplatsen innan han drog sig tillbaka till sin gård några mil bort för att tvätta hennes kläder. Hon återvände sedan till lägenheten och försökte dölja bevisen genom att placera offrets styckade kropp i stora blå Ikea-kartonger. Det var en skrämmande berättelse som Henningsson beskrev under sitt förhör och avslöjade att hon tog fram en såg och styckade 22 åringen i bitar. 

– Jag vet att jag har sågat i henne men jag ser inte det framför mig. Jag ser mig själv stå på huk i badrummet. Jag ser inget av själva sågandet, sa Jonna Henningsson i förhör.

I flera timmar höll hon den styckade kroppen i bagageutrymmet på sin bil medan hon fortsatte med sin dagliga rutin, gick till jobbet och betedde sig som om ingenting hade hänt. Senare samma dag vågade hon sig in i ett skogsområde för att göra sig av med kroppsdelarna och verktygen som användes vid brottet. Men hennes dåliga samvete fick henne till slut att fatta ett oväntat beslut – hon ringde polisen samma kväll och överlämnade sig.

Under utredningen framkom bevis i form av Henningssons internetsökningar, som bland annat innehöll fraser som "Enklaste sättet att döda någon, anlita en mördare, åk dit för mord utan kropp." Dessutom avslöjades det att hon hade sett tv-serien Dexter, som kretsar kring en seriemördare. Medan hennes advokat hävdade att dessa sökningar bara var ett sätt att fly verkligheten, hävdade åklagaren att de visade en nivå av överlag och antydde planering bakom mordet.

2015 dömdes Jonna Henningsson till livstids fängelse mordet. 

 

Mördade sin pappa - Förlösamordet


Foto: Sara Lundblad - mördadade sin pappa

Sara Lundblad planerade att mörda sin förmögne far, Göran Lundblad, för att få ärva hans miljoner. Den 63-årige bonden försvann från sitt hem i Förlösa, Kalmar, i augusti 2012. Två år senare upptäcktes hans kropp nedgrävd på en åker efter att ha blivit skjuten i huvudet med ett hagelgevär. Sara Lundblad och hennes pojkvän, Martin Törnblad, greps för mordet och Törnblad erkände så småningom brottet och avslöjade gravplatsen för en Missing People-arbetare. Både Sara Lundblad och Martin Törnblad dömdes till 18 års fängelse efter att ha funnits skyldiga. Sara Lundblad bildade under sin tid bakom galler en romantisk relation med en annan kvinna, dömd mördare, Natalia Pshenkina. Trots deras önskan att gifta sig avslogs deras begäran av kriminalvården.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen / Privat

 

Varukorg