Allt om Mordet på Tove, 21 i Vetlanda

Allt om Mordet på Tove, 21 i Vetlanda

2023-04-23

Mordet på 21 årig Tove från Vetlanda 

Två unga kvinnor, Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, har dömts till livstids fängelse för mordet på 21-åriga tove, som försvann efter en utekväll i Vetlanda


Förundersökningsprotokollet
Rättegångsljud

Två kvinnor dömdes till livstids fängelse för mord på Tove


I oktober mördades 21-åriga Tove efter en utekväll i Vetlanda. Efter två veckor hittades hennes kropp i en skog utanför Vetlanda. 2 kvinnor Johanna Jansson och Maja Hellman åtalades för mordet på Tove. Båda kvinnorna nekade brottet. Rättsläkarens rapport avslöjade att dödsorsaken var kvävning genom strypning. Mordrättegången ägde rum den 17 mars och nu döms Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms till livstids fängelse för mordet på Tove för mord och grovt gravfridsbrott. 


Foto: Maja Hellman, 18.

Uppgifter om ärendet


Tingsrätten bedömer att Johanna Leshem Jansson satt på Toves kropp och strypt henne, medan Maja Hellman höll hennes armar när Tove kvävdes till döds. Båda kvinnorna har dömts för mord och grovt gravfridsbrott och tingsrätten bedömer att de har handlat i samförstånd. Båda har suttit häktade sedan en vecka efter Toves försvinnande.

I domen går det att läsa att Johanna Leshem Jansson, och Maja Hellman har handlat med medvetet uppsåt vid mordet på Tove i vetlanda. Under rättegången gav Maja Hellman sin version av händelserna, där hon berättar att hon låg och sov och plötsligt hittade Tove inlindad i ett lakan i lägenheten. Tingsrätten bedömer detta som en efterhandskonstruktion.

Grannens vittnesmål har varit avgörande för att fastställa tidpunkten för när Tove dog. En granne till Johanna Leshem Jansson har i förhör och under rättegången berättat att han hörde flera höga dunsar från lägenheten under mordnatten. Det var när Tove försökte göra motstånd på det sätt hon kunde enligt domen.


Foto: Johanna leshem jansson, 21. 

Reaktion på domen


Uno Karlsson, Toves familjs advokat, säger att familjen är nöjda med domen. "Det känns bra att tingsrätten kommit fram till att det inte var en olycka och att det var mord. Och det känns också bra att två personer hålls ansvariga för Toves död", säger Uno Karlsson. Båda kvinnorna kommer att överklaga domen enligt deras advokater.

Clea Sangborn, Johanna Leshem Janssons advokat, säger att de kommer att överklaga domen. Hon hävdar att Tove dog av kvävning genom att hon andades in kräkt maginnehåll i hennes lungor. Sangborn säger att rättsläkaren var osäker på maginnehåll i lungorna.

Även Maja Hellmans advokat, Mikael Svegfors, tycker att domen är märklig. "Jag tycker att det är uppenbart vem som utövar våldet. Att få mer tilltro till gärningsmannens berättelse tycker jag är konstigt", säger Svegfors. Han hade ett långt möte med Maja Hellman efter att domen föll. 

– Hon är ju jätteledsen, det säger sig själv. Hon har ju inte haft någonting med de här handlingarna att göra. säger Maja Hellmans advokat enligt aftonbladet

Nya uppgifter: Tingsrätten kan ha bedömt tiden fel. 

P4 Jönköping har avslöjat oförenlighet i Eksjö tingsrätts tidslinje över händelserna natten till Toves mord. Dessa avvikelser tyder på att Tove sannolikt dödades tidigare än vad rätten fastslagit, vilket öppnar för möjligheten att Maja Hellman inte var inblandad i mordet. Rättens dom baserade sig mycket på den exakta tidpunkten för Toves död, vilket är ovanligt, enligt juridikprofessor Christian Dahlman. Rätten menade att Maja Hellman inte sov vid tiden för mordet eftersom steg registrerades i hennes hälsoapp. P4 Jönköping fann dock att stegen spelades in efter den påstådda tidpunkten för mord, vilket ställer tvivel om domstolens resonemang. Denna nya information skulle kunna användas av Hellmans advokat för att utmana domen och hävda att hon inte var inblandad i mordet. Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes båda för mord och grovt gravfridsbrott och dömdes till livstids fängelse.

Hovrättens dom
Göta hovrätt dömer Johanna Tova Wilma Jansson till 16 års fängelse för mord på Tove i Vetlanda genom manuell strypning, medan 19-åriga Maja Hellman frikänns från mord men döms för grovt gravfridsbrott till 1,5 års fängelse. Hovrätten anser att 20-åringen var medveten om risken att offret kunde dö. Hennes straff sänks från livstid till 16 år, delvis för hennes medverkan i utredningen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Foto: Polisen

Varukorg