Förlösamordet - Ett ökänt fall i Sverige

Förlösamordet - Ett ökänt fall i Sverige

2023-04-26

Mordet och fällande domen


Den 30 augusti 2012 försvann 63-årige Göran Lundblad från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar. Hans dotter anmälde honom försvunnen och två år senare hittades hans kropp begravd på en åker 700 meter från hans hem. Det upptäcktes att han hade blivit skjuten till döds med ett hagelgevär.
Sara Lundblads pojkvän, Martin Törnblad, avslöjade platsen för Görans kropp för Missing Peoples, vilket slutligen ledde till att Sara och Martin dömdes för mord.

Trots Martins påstående att det var han som sköt Göran dömdes både han och Sara till 18 års fängelse. Motivet troddes vara kopplat till Lundblads förmögenhet, och hans påstådda invändning mot Saras pojkvän.

Sara Lundblad
Foto: Sara Lundblad dömdes för mord

Gifte sig i fängelset


Sara Lundblad avtjänade till en början sitt straff i Hinsebergs kvinnofängelse innan hon förflyttades till Ystadsanstalten och senare till Färingsö fängelset i Ekerö kommun. 2018 blev hon kär i en annan intagen, Natalia Pshenkina, som avtjänade ett livstidsstraff för att ha mördat sin ex-partner. Paret förlovade sig 2019, men deras önskemål om att besöka varandra och gifta sig avslogs.
2021 avslogs parets överklagande till förvaltningsrätten om tillstånd att gifta om sig. De får inte heller ringa varandra utan håller kontakt endast per brev. Intagna kan få tillstånd att ringa varandra om de anses vara nära anhöriga och har ett dokumenterat varaktigt förhållande.

Andra förfrågningar om tillfällig placering


Sara Lundblad ansökte också om en tillfällig placering på en klosteravdelning på en annan avdelning i den fängelse hon sitter idag, eftersom hon ville delta i en veckas retreat. Ansökan beviljades av Kriminalvården och hon beviljades senare fyra timmars övervakad ledighet, under vilken hon tog ridlektioner och åkte in till stan för att köpa nya skor.

Läs förundersökningsprotokoll om mordet i förlösa

 

Foto: Polisen

Varukorg