Arbogakvinnan Johanna Möller dömdes till livstid för mord

Arbogakvinnan Johanna Möller dömdes till livstid för mord

2022-10-08

Arbogakvinnan är ett brottmål som handlar om mordet på Johanna Möllers far och mordförsöket på hennes mor samt mordet på hennes man. Fallet fick stor uppmärksamhet i media, där Johanna Möller omtalades som Arbogakvinnan.

Läs förundersökningsprotokoll om Arbogakvinnan här

Dom i arbogamålet


Västmanlands tingsrätt avkunnade den 21 augusti 2017 sin dom där Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse och Johanna Möller till livstids fängelse för anstiftan till mordet på sin far och för mordet på sin man. Svea hovrätt friade senare Möller från mordet på hennes man men fastställde tingsrättens dom på andra åtalspunkter.

Detaljer om brotten


Johanna Möllers man hittades död i vattnet i augusti 2015 och polisen trodde först att det var en drunkningsolycka. Men ett år senare ringde hennes mamma 112 och rapporterade att hon hade blivit allvarligt skadad och att hennes man hittats död i sängen. Johanna Möller misstänktes för att ha mördat sin man för att skaffa livförsäkringspengar, och det uppdagades senare att hon tecknat en falsk livförsäkring i hans namn utan hans godkännande.

Johanna Möller anklagades också för att ha anstiftat mordet på sin far och försökt döda sin mamma. Hennes ex-pojkvän, Mohammad Rajabi, erkände att han dödat Johannas Möllers pappa och försökt döda hennes mamma. Åklagare menade att Johanna Möller drevs av pengar, eftersom hon ville ha pengar ifrån livsförsäkringen som hennes föräldrar hade.

Motstridiga uttalanden och erkännande av skuld


Johanna Möller förnekade inledningsvis all inblandning i morden och mordförsöken. Däremot lämnade hon efter sig en lång rad olika versioner av vad hon gjorde på mordnatten, inklusive att köpa en pistol och sälja sex. Däremot erkände Mohammad Rajabi mordet och mordförsöket och uppgav att han utförde brottet tillsammans med Johanna Möller.

Experter kallar fallet historiskt


Experter har kallat Arboga-fallet historiskt på grund av dess fruktansvärda karaktär och straffens stränghet. Fallet har belyst vikten av noggranna utredningar och bevisinsamling i brottmål, samt behovet av rättvisa för offren och deras familjer.

Arbogakvinnan - Johanna möller har flera gånger efter sin påbörjade fängelstraff hävdat sin oskuld och ansökt om resning utan framgång

Läs förundersökningsprotokoll om Arbogakvinnan här

 

Foto: Polisen

Varukorg