Kidnappning och mordförsök i Salem - 10 unga åtalas

Kidnappning och mordförsök i Salem - 10 unga åtalas

2023-11-22

Omskriven Artikel: Ungdomar åtalas för kidnappning och mordförsök i Salem

En grupp ungdomar har åtalats i en allvarlig händelse involverande kidnappning och mordförsök i Salem. Händelsen, som började i april, involverar tio unga individer från olika delar av Sverige, åldrande mellan 15 och 24 år. Samtliga är misstänkta för allvarliga brott. 

Händelsen utspelade sig när en man i 20-årsåldern blev skjuten i benet under ett flyktförsök från sina kidnappare. Mannen larmade till polisen att han kidnappades från Salem kvällen innan och fördes till en lägenhet i Handen. Två personer under 18 år greps dagen efter, misstänkta för människorov, synnerligen grov misshandel samt grovt vapenbrott.

Enligt åtalet planerade sex av de åtalade att mörda en annan man i lägenheten. För att locka fram offret kidnappades en av hans bekanta i Salem och fördes till platsen där han senare utsattes för hot, slag och sparkar. Han filmades också i ett försök att pressa honom att locka fram sin bekant. När han försökte fly, blev han skjuten.

Det primära mordoffret anlände aldrig till lägenheten, vilket avvärjde mordet på honom. Åklagaren har väckt åtal mot sex personer för inblandning i mordförsök och människorov. En sjunde person är åtalad för inblandning i enbart människorov. Två andra står åtalade för grovt vapenbrott och en flicka för underlåtenhet att avslöja brottet.

Utöver detta är både kidnappningsoffret och det avsedda mordoffret åtalade för narkotikabrott, ett brott som kom i ljuset under utredningen. Åtalet antyder starka band till det kriminella nätverket Foxtrot. Bland annat ska en åtalad ha hänvisat till att han "kör med räven" alltså den "Kurdiska räven", en gängledare, vilket understryker gängkopplingen. Dessutom friades nyligen en av de åtalade pojkar i ett annat fall, det uppmärksammade mordet i Skogås.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här


Foto: Privat

Varukorg