Skogås - 16-åring döms för gängrelaterat kontraktsmord

Skogås - 16-åring döms för gängrelaterat kontraktsmord

2023-11-19

Uppgörelse i Gängmiljön - Dömd för Kontraktsmord i Skogås

Brutalt Mord Skakar Skogås: Ung gärningsman bakom kallblodigt dåd - döms tills livstidsfängelse 

I januari skakades Skogås centrum av ett fruktansvärt mord. En 15-årig pojke, med kopplingar till gängmiljön, avrättades brutalt inne på en sushirestaurang. Isak Brandin, då 15 år gammal, dömdes för detta grymma kontraktsmord.

Isak Brandin: Ung Mördare med Direkta Gängkopplingar

Isak Brandin, nu 16 år gammal, fick domen fyra års sluten ungdomsvård för sitt kalla mord på en jämnårig pojke. Mordet, utfört med ett skott i huvudet, skedde inför chockade matgäster.

Mordets Bakgrund: Gänguppgörelse Mellan Dalen- och Foxtrotnätverket

Detta mord var en uppgörelse i gängmiljön, en konflikt mellan Dalen- och Foxtrotnätverket. Brottsoffret hade varit inblandad i en tidigare skjutning riktad mot Foxtrotnätverket, och mordet var en del av en eskalerande våldsspiral.

Planeringen: Chockerande Chattmeddelanden Avslöjar Mordplaner

Utredningen avslöjade chockerande detaljer. I en gruppchatt uppmanades Isak Brandin att "skjuta han i huvudet". Dessa meddelanden spelade en avgörande roll i rättegången och Isak Brandins fällande dom.

Rättens Bedömning: Uppenbart Uppsåt att Döda

Tingsrättens utslag var tydligt: Isak Brandin agerade med uppsåt att döda. Det fanns inga tvivel om att han var gärningsmannen bakom detta brutala mord.

Straff och Skadestånd: Ung Gärningsman Döms till Ungdomsvård och Skadestånd

Förutom ungdomsvård, döms Isak Brandin att betala 600 000 kronor i skadestånd till målsägandens anhöriga. Detta markerar rättsystemets stränga attityd mot sådana grova brott.

Ytterligare Dömda: Medhjälpare och Involverade i Gängkonflikten

Sammanlagt dömdes sex personer för olika roller i mordet och dess planering. Bland dem finns Bendia Di Tommaso Camara och Mateusz Maculewicz, dömda för medhjälp till mord.

Frikännanden och Övriga Misstänkta

Trots de många fällande domarna, frikändes fyra personer, inklusive en tidigare ostraffad man och Ibou Badje. Dessa fall visar på rättssystemets komplexitet och svårigheten att bevisa brott i gängmiljöer.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Isak Brandin här

 

Foto: Polisen

Varukorg