Kurdiske räven med flera åtalas för förberedelse till mord

Kurdiske räven med flera åtalas för förberedelse till mord

2023-03-23

Mordet på en man i 30-årsåldern i Haninge, Stockholm, har lett till åtal mot fyra män och en kvinna för olika inblandning. Personen sköts till döds i en bil i Haninge den 4 mars 2022, med ett stort antal skott. En 18-årig kille och en 23-årig kvinna är två av de åtalade som misstänks ha deltagit i mordet. De åtalade är knutna till kriminella organisationen Foxtrot samt nätverken Jordbro och Bro. Den "kurdiska räven", Rawa Majid, är också inblandad i utredningen och är häktad i sin utevaro.

Utredningen, enligt åklagarens mening, visar att en man, 18, och en kvinna, 23, var inblandade i mordet, som kan kopplas till en konflikt mellan olika kriminella organisationer i Stockholmsregionen.

– Jag anser att utredningen visar att 18-åringen och 23-åringen har varit inblandade i mordet. Mannen har deltagit i mordet som utförare och kvinnan har främjat mordet genom att bland annat upplåta den lägenhet där gärningspersonerna uppehållit sig innan och efter mordet och där vapnen förvarades, säger Anna Hankkio, senior åklagare vid Södertörns åklagarkammare, i ett pressmeddelande.

Åtal väcks också för två fall av förberedelse till synngerligen grovt vapenbrott och mord och medhjälp till mord.

Åklagaren hävdar att de tilltalade ska ha haft tillgång till flera skarpladdade vapen, helautomatiska vapen av militär stil med tillhörande ammunition och ett skarpladdat pansarbrytande skott som förvarades i lägenhetskomplex och i fordon som parkerats på allmänna utrymmen. Brottet anses därför vara synnerligen grovt. 

Fel person sköts ihjäl

Utredningen avslöjar att en man utan anknytning till några brottsliga konflikter – den felaktiga personen – blev skjuten, hävdar åklagaren. Det tilltänkta offret var en medlem av mc-klubben Bandidos.

– Han var där för att det ligger en festlokal tvärs över gatan från Bandidos lokaler och skulle bara gå ut för att parkera om sin bil när blev han skjuten, säger Anna Hankkio, senior åklagare.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto:Polisen

Varukorg