Uppgifter: Rawa Majid gripen i Iran

Uppgifter: Rawa Majid gripen i Iran

2023-10-08

Sveriges ökände brottsling "Kurdiska Räven" gripen vid Iransk gräns

En av Sveriges mest eftersökta och ökända brottslingar, Rawa Majid, även känd som "Kurdiska räven", har blivit gripen, enligt uppgifter till SVT och Aftonbladet.

Gripandet ska ha ägt rum i samband med att Majid passerade gränsen till Iran, enligt SVT. Expressen rapporterar att gripandet inträffade mellan staden Qaladiza i östra irakiska Kurdistan och Baneh i Iran.

Även Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (M), har informerats om gripandet men har ännu inte bekräftat uppgifterna. Han kommenterade: "Vi har sådan underrättelseinformation, men jag kan inte bekräfta att den är sann."

Rawa Majid, som också är känd som "Kurdiska räven", korsade gränsen från Turkiet till Kurdistan tidigare i september och undvek att få en stämpel i sitt iranska pass för att undvika spårning.

Enligt SVT:s Diamant Salihu greps Rawa Majid i samband med en trafikkontroll.

Svensk polis har försökt bekräfta uppgifterna om gripandet, men hittills har detta inte lyckats. Polisen har varit försiktig med att ta emot oconfirmeda uppgifter, med tanke på historien av desinformation kring Rawa Majid.

Utrikesdepartementet (UD) har ännu inte mottagit någon information om gripandet av en svensk medborgare i Iran. I ett mejl skriver UD att "UD och ambassaden har för närvarande ingen kännedom om att en svensk medborgare ska ha frihetsberövats i Iran de senaste dagarna."

Splittringen inom det kriminella nätverket Foxtrot, där Rawa Majid är en mångårig ledare, har lett till ökad våldsbrott i Stockholm och Uppsala. På den ena sidan står Majid, även känd som "Kurdiska räven", medan på den andra sidan finns Ismail Abdo, även känd som "Jordgubben", en tidigare nära medarbetare till Rawa Majid.

Majid är häktad i sin utevaro, misstänkt för omfattande narkotikahandel och förberedelse till mord. Trots flera begäranden om utlämning från Sverige har Turkiet avslagit dessa.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Kurdiske Räven här

Foto: Polisen

Varukorg