Sex personer åtalas för mordförsök i Dalen - södra Stockholm

Sex personer åtalas för mordförsök i Dalen - södra Stockholm

2023-05-17

Sex personer åtalas för mordförsök i södra Stockholm

Sex personer åtalas i Södertörns tingsrätt för en rad grova våldsbrott som inträffade i södra Stockholm under januari. Åklagaren som leder ärendet hävdar att det finns ett tydligt samband mellan de olika händelserna, med bevis som tyder på att en framträdande person tilldelade uppgifter till yngre personer som var inblandade i brotten.

LÄS: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Bild på gärningsman som springer efter att ha avlossat flertal skott

Mordförsök och grova vapenbrott

Anklagelserna omfattar en rad brott, inklusive mordförsök, förberedelse till mord och grova vapenbrott. Händelserna i fråga ägde rum i Fruängen och Dalen, båda belägna i södra Stockholm, samt beslaget av vapen i Jordbro, söder om staden.

Nätverksrelaterad konflikt

Dessa brott, som inträffade den 20, 21 och 22 januari 2023, anses av åklagaren vara en del av en konflikt kopplad till samma nätverk. Södra Stockholmsområdet blev vittne till en rad våldsdåd under denna period, där den primära konflikten beskrivs som en konfrontation mellan Rawa Majid, känd som "Kurdiske räven", och det kriminella nätverket Dalennätverket.

Påstådd skytt fångad på kamera

I en slående utveckling avslöjar bilder från en mobilkamera en 15-årig individ som vårdslöst avfyrar en kulspruta i ett bostadsområde i Dalen. Förundersökningen tyder på att det inte fanns något specifikt mål; den unge skytten fick i uppdrag att skada någon som såg ut "att köra"
Det vill säga någon som ser ut att vara kriminellt aktiv.

Åklagaren Lisa Dos Santos kommenterade saken om de misstänkta skyttarna och sa: "Vi bedömer att han är på Kurdiska rävens sida. Det finns bilder på honom där han poserar med rävring", enligt Expressen.

Åklagartrio prövar tre fall

Att tre åklagare lämnar in åtal samtidigt stärker teorin om att konflikten involverar "Kurdiske Räven" och Dalennätverket. Åtalspunkterna är relaterade till de tre skottlossningarna som inträffade den 20, 21 och 22 januari, som involverade mordförsök, förberedelse till mord och grova vapenbrott. Sammanlagt sex personer står nu inför åtal, där alla tre fallen hanteras i en enda rättegång.


Foto: Bilen som gärningsmännen färdades i - prejades av polis på E4

Minderåriga rekryteras

De flesta åtalade är minderåriga pojkar och det misstänks att ytterligare pojkar var inblandade i brotten men kommer inte att åtalas på grund av att de är under 15 år. De inblandade pojkarna tros vara från Jordbro, belägen i södra en del av Stockholm. Enligt åklagarna rekryterades och vägleddes dessa pojkar av en 20-årig man som nu är åtalad för alla tre skjutningarna.

Åklagaren Lisa Dos Santos betonade mannens roll och sa: "Han är den gemensamma länken. Han är en huvudaktör i alla tre åtal." Dos Santos upprepade också sin tro att han är förknippad med den "kurdiska räven" baserat på fotografiska bevis på att han bär en rävring.
En av de skottlossningar som nämns i åtalet fick stor uppmärksamhet på grund av en video som fångar dådet. I den här händelsen avlossade en pojke skott med en kalasjnikov mot en dörr i ett Fruängens trapphus medan hans vän filmade dådet. Videon blev därefter viral på sociala medieplattformar och fick stor spridning

Chattloggar som nyckelbevis

Ett avgörande bevis som presenteras av åklagaren består av chattloggar hämtade från den krypterade signal-tjänsten. Dessa meddelanden ska visa att den misstänkte 20-åringen dirigerar och instruerar pojkarna som är inblandade i brotten. Chattloggarna spelar en viktig roll för att fastställa händelsekedjan och nivån på varje individs inblandning i de misstänkta brotten.

 

LÄS: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg