Sex års fängelse för sprängförsök i gängfejd - Linköping

Sex års fängelse för sprängförsök i gängfejd - Linköping

2024-02-20

Två döms till fängelse efter sprängförsök i Linköping kopplat till gängkonflikt

Två män har dömts till sex års fängelse för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett misslyckat sprängdåd i Linköping. Händelsen ägde rum den 24 september i stadsdelen Ekholmen, där de, 22 respektive 28 år gamla och bosatta i Stockholm, försökte detonera en kastrullbomb bestående av dynamit vid en bostadsfastighet.

Avbröts av förbipasserande
Sprängförsöket avbröts oväntat när en väktare passerade platsen, vilket ledde till att männen avstod från sitt initiala försök. Två dagar senare detonerades dock en bomb på samma plats, troligen av andra gärningsmän. Bevis inkluderade vittnesmål och övervakningsbilder som kopplade de anklagade till brottsplatsen.

Foto: Polisen

Kopplat till Foxtrot
Utredningen har belyst att den misslyckade sprängningen var del av en djupare gängkonflikt, med männen fullt medvetna om de potentiella skadorna deras handlingar kunde orsaka på både liv och egendom. Deras mål var anhöriga till Mustafa "Benzema" Aljiburi, en tidigare ledare inom Foxtrot-nätverket, som mördades i Irak tidigare under året.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg