Nytt mordåtal mot tidigare livstidsdömde Eh Taw Lu Htoo Htoo

Nytt mordåtal mot tidigare livstidsdömde Eh Taw Lu Htoo Htoo

2024-05-04

Eh Taw Lu Htoo Htoo, tidigare dömd för mord, åtalas återigen

Eh Taw Lu Htoo Htoo, 20 år, som tidigare dömts till livstids fängelse, står nu åtalad för ett nytt mord i Örebro. Händelsen inträffade den 19 juli förra året, då en 29-årig man sköts till döds vid en skola i staden. Den avlidne mannen hade enligt uppgifter kopplingar till gängkriminalitet i Örebro. I utredningen kopplas mordet till konflikten mellan Dalennätverket och det numera splittrade Foxtrotnätverket.

Åtal för kontraktsmord och medhjälp till mord

Enligt stämningsansökan har Eh Taw Lu Htoo Htoo avlossat åtta skott mot offret, vilket resulterade i dödliga skador. Han åtalas tillsammans med en 19-årig man, som anklagas för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling. Den yngre mannen ska ha fungerat som chaufför och transporterat Htoo från brottsplatsen.

Motiv och förundersökning

Under förundersökningen har det framkommit att en konflikt mellan olika grupper kan ligga bakom mordet. Eh Taw Lu Htoo Htoo har uttryckt att han inte känner till offret. Åklagare Anna Maria Larsson nämner att Eh Taw Lu Htoo Htoo kan ha utfört mordet för att reglera skulder, och det spekuleras att mordet var ett kontraktsmord.

Tidigare brott och konsekvenser

Förutom det aktuella mordet är Eh Taw Lu Htoo Htoo tidigare dömd för att ha mördat en medlem av Hells Angels och för grovt vapenbrott. Hans medåtalade, som aldrig tidigare dömts, har beskrivits ha en stabil uppväxt. Båda nekar till anklagelserna.

Sammanhang och vidare utredning

Mordet i Örebro kopplas till en pågående gängkonflikt, enligt utredningen. Ytterligare detaljer kring mordet och dess kopplingar till tidigare kriminella handlingar förväntas framkomma under rättegången.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet här

Läs: Domar här

 

Foto: Polisen

Varukorg