Kvinna döms till fem års fängelse - knarkkurir åt Rawa Majid

Kvinna döms till fem års fängelse - knarkkurir åt Rawa Majid

2024-01-04

Tingsrätten har dömt en 26-årig kvinna till 5,5 års fängelse för inblandning i ett omfattande narkotikanätverk ledd av Foxtrot-ledaren Rawa Majid. Kvinnan, som agerade kurir för nätverket, transporterade betydande mängder narkotika och sprängämnen till olika platser i Sverige.

Kvinna döms för grovt narkotikabrott
Tingsrätten fastställde att kvinnan var ansvarig för distribution av narkotika, inklusive tolv kilo cannabis, till adresser i Sundbyberg, Södertälje och Norrköping. Det framkom även att hon var medveten om risken för polisingripande, vilket återspeglades i hennes kommunikation via krypterade chattar med den Kurdikse Räven

Flera inblandade i stort narkotikanätverk
Utöver den 26-åriga kvinnan, dömdes två män, 28 och 47 år gamla, till långa fängelsestraff för deras roller i nätverket. Dessa män, av tunisisk respektive brittisk härkomst, stod för tillhandahållandet av narkotika och explosiva varor. Polisen lyckades beslagta en stor mängd skjutvapen och narkotika, inklusive amfetamin, ketamin och MDMA, i männens boende i Södertälje.

Kvinnans roll och gripande: Den dömda kvinnan greps i april 2023 med stora mängder narkotika i sin bil på E4:an utanför Södertälje. Hennes roll var att leverera narkotika och explosiva varor på uppdrag av Rawa Majid. Under polisförhör visade hon tydlig rädsla för att diskutera Rawa Majids identitet eller nätverkets aktiviteter. Det är inte ovanligt att kriminella nätverk använder sig av tjejer, såkallade gröna gummor för att transportera narkotika eller andra olagliga ämnen, eftersom de lättare undkommer polisens kontroller.

Fick inte betalt för transporten
Sms-konversationer avslöjade kvinnans kontinuerliga kontakt med en kontakt känd som "Animal Shopping", en länk till Majid. Hennes meddelanden gav inblick i hennes frustration över otillräcklig betalning och de svårigheter hon mötte under sina uppdrag. Vi vissa tillfällen har kvinnan inte alls fått betalt för de tjänster hon utfört åt nätverkets räkning. 

Bevisningen i målet bestod av övervakningsbilder och krypterade chattkonversationer som avslöjade detaljer om drogtransporterna. Kvinnan, som transporterade narkotika till flera städer, inklusive Malmö och Göteborg, uttryckte vid ett tillfälle en önskan om att lämna nätverket på grund av brist på kompensation.

Rawa Majid – internationellt efterlyst
Rawa Majid, även känd som "Kurdiska räven", är en central figur i foxtrotnätverket och är för närvarande internationellt efterlyst för en rad brott, inklusive medhjälp till mord. Han tros för närvarande sitta häktad i Iran.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg