Intern splittring i Foxtrot: Här är de som krigar mot varandra

Intern splittring i Foxtrot: Här är de som krigar mot varandra

2023-09-14

Intern Splittring i Foxtrot: Konflikten Bakom Våldsvågen i Uppsala


Från samarbeten till fiendskap

Foxtrot nätverket har länge legat i konflikt med "Dalennätverket" där en blodig konflikt pågått under det senaste åren.

Men nu plågas nätverket Foxtrot av en intern konflikt. Under den senaste veckan har Uppsala skakats av fyra skjutningar som resulterat i två dödsfall. De händelser som utspelats länkas till den pågående dispyten mellan en individ känd som "Kurdiska räven" och en person tidigare nära associerad med honom. Personens benämndes ofta som "Kurdiske Rävens högra hand". 


Händelser kopplade till konflikten:

  • 7 september, Gränby, Uppsala: En kvinna i 60-årsåldern blev skjuten i sitt hem. Trots omedelbar medicinsk vård avled hon från sina skador. Senare den dagen togs två unga män, ålder 15 respektive 19, i förvar misstänkta för att ha utfört dådet. Männen häktades senare för mord. Information pekar på att de kan ha agerat på order från Foxtrotnätverkets ledare, Rawa Majid, eftersom kvinnan var mor till en man känd gängmedlem som "Jordgubben", en tidigare allierad till Majid. Personen som kallas för Jordgubben har tidigare dömts för grova våldsbrott. 

  • 9 september, Stenhagen, Uppsala: Skott avlossades mot hemmet till Rawa Majids svärmor. Trots att ingen skadades var händelsen alarmerande och indikationer pekar på att svärmor var det tänkta målet.

  • 12 september, Sala backe, Uppsala: En 25-årig man sköts till döds på sin väg till arbetet. Inledande undersökningar avslöjade att mannen kanske inte var den avsedda måltavlan, men snarare en kollateral skada. Han var inte känd för att ha några kopplingar till den pågående gängkonflikten.

  • 13 september, Stenhagen, Uppsala: Två skjutningar inträffade; en tidigt på morgonen och den andra under eftermiddagen. Den första händelsen involverade skottlossning mot en bostad, men ingen skadades. Gärningsmannen, en pojke under 18 år, greps kort därefter. Senare den dagen rapporterades ett potentiellt farligt föremål nära samma plats. Enligt uppgifter ska en person med nära band till Kurdiske räven bo på adressen. 

  • 13 september, Kurdiske rävens mamma efterlyses: Pari Lindblom Saleh, 59 år gammal, dömdes för grovt penningtvättsbrott av hovrätten och enligt domen var både hon och pappan till Kurdiske räven nyckelpersoner i Rawa Majids kriminella nätverk, kallat "Foxtrot". Nu har polisen utfärdat en efterlysning för henne då hon undvikit sitt fängelsestraff. Hon befinner sig utomlands enligt egna uppgifter. 


Den ökande oron: Polisens perspektiv

Polisen i region Mitt har uttryckt sin oro över våldet, särskilt med tanke på de unga åldrarna hos de inblandade. Polisen understryker att det finns en trend där unga män från andra delar av landet rekryteras för att utföra skjutningarna. 


Sammanfattning

Våldsvågen som drabbat Uppsala är tydligt kopplad till en inre konflikt inom Foxtrotnätverket, med flera händelser som kopplar direkt till de två centrala figurerna i konflikten. Polisen fortsätter att utreda situationen och arbetar för att förhindra ytterligare våldshandlingar efter den interna splittringen inom nätverket. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg