Explosioner i Stockholm: Dom för dubbla sprängningar

Explosioner i Stockholm: Dom för dubbla sprängningar

2023-07-31

Dom för dubbla explosioner i Stockholm

I januari skakades Stockholm av två kraftiga explosioner i Kista och Södermalm, vilket resulterade i betydande skador och väckte oro för allmän säkerhet. Nyligen avkunnade tingsrätten domar för fem personer som är inblandade i dessa explosiva händelser.

Kriminell nätverkskonflikt

Utredningen pekar mot ett samband mellan explosionerna och en pågående konflikt mellan två kriminella nätverk i Stockholm. Dessa våldsamma incidenter tros vara relaterade till den pågående rivaliteten på narkotikamarknaden i Sundsvall, som involverar Rawa "Kurdiske räven" med nätverket Foxtrot och Mikael "Greken" Tenezos tillsammans med Dalennätverket.


Bild på fasaden där bomben sprängdes i Södermalm. 

Domdetaljer och bakgrund

Rätten har funnit fem män skyldiga i samband med explosionerna i Stockholm tidigare i år. Bland dem finns en före detta medlem i det ökända Dödspatrullen nätverket, vilket ökar fallets allvar. De hemgjorda bomberna som användes i attackerna hade en destruktiv inverkan på de riktade platserna. Sprängladdningarna, bestående av ett till tre kilo dynamit, orsakade omfattande skador och tingsrätten framhöll risken för dödliga splitterskador.

Viktiga övertygelser och domar

En 24-årig man har dömts till 4 år och 6 månaders fängelse för sin inblandning i att hantera och utlösa explosionen på restaurangen på Södermalm. Samtidigt finns också en 31-åring och två 16-åringar, som var frånvarande från sina HVB-placeringar vid tidpunkten för explosionerna, bland de dömda.

Fällande dom för hantering av sprängladdning

En 26-årig man, medlem i Dödspatrullen, som redan avtjänar ett straff för annat brott, fick ytterligare tre års straff för sin roll i hanteringen av sprängladdningen och de termosbomber som hittades vid en husrannsakan i Sundsvall. Även om flera personer åtalades frikände domstolen tre av dem från all inblandning i bombningarna, vilket lämnade utredningen öppen för vidare utveckling.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om sprängdåden i Stockholm

 

Foto: Polisen

Varukorg