20 döms för flera mordförsök i Stockholm

20 döms för flera mordförsök i Stockholm

2023-06-28

20-åring dömd till 18 års fängelse för anstiftan till mordförsök och förberedelse till mord


En 20-årig man, Ibou Badjie eller mer känd som "Luis Gucci" har dömts till 18 års fängelse efter att ha befunnits skyldig till anstiftan till mordförsök och förberedelse till mord. Fallet involverar tre våldshandlingar, tre åklagare och ett nät av individer kopplade till brottet. Händelsen kretsar kring att Badjie påstås ha utsett tre 14-åringar att utföra mordet, vilket ledde till deras efterföljande arrestering och frihetsberövande enligt LVU (lagen om stöd och behandling för unga personer).


Anlitade unga torpeder


Flera tonåringar dömts för inblandning i de omfattande mordplanerna som har skakat Stockholm i början av året. Enligt polisen ska Kurdiske räven och hans nätverket Foxtrot vara den som har beodrat Ibou Badjie att hitta personer som kan utföra grova våldshandlingar.
Första våldsdådet inträffade fredagen den 20 januari i Fruängen, där en lägenhetsdörr besprutades med kulor från ett automatvapen. Lyckligtvis kom inga personer till skada. Följande dag, i Enskededalen, släpptes två maskerade personer beväpnade med automatvapen av vid en parkeringsplats. När en av gärningsmännen fick syn på en pojke i samma ålder öppnade han eld, avlossade sju skott men orsakade mirakulöst inga skador. Söndagen den 22 januari grep polisen en bil med tre tonåringar, däribland en 15-åring som fått i uppdrag att skjuta någon i Skarpnäck. Under gripandet slängde en av pojkarna en Glock-pistol.


Arresteringen och bevisen


Senare samma kväll greps Ibou Badjie, som nu är dömd, på en McDonald's på Hornsgatan i samband med ett annat brott. Avgörande var att han hittades i besittning av en mobiltelefon som spelade en avgörande roll i utredningen.
Efter åtalet mot sex personer, inklusive fem tonåringar, avkunnade tingsrätten sin dom på tisdagen. Ibou Badjie, som kommer från Jordbro, dömdes till 18 års fängelse för anstiftan till mordförsök, mordförsök, anstiftan till förberedelse till mord och anstiftan till grovt vapenbrott. I två av fallen ska Badjie ha anlitat unga killar till att begå grova brott. 
Tingsrätten dömde även en 15-årig pojke och en 16-årig pojke till sluten ungdomsvård för mordförsök och grova vapenbrott med anknytning till skottlossningen i Enskededalen. Vidare fick en 19-årig man ett straff på 7 år och 6 månader i fängelse för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott.
En annan person, för närvarande 20 år gammal, dömdes till fängelse i 4 år och 9 månader för medhjälp till mord och grovt vapenbrott i Skarpnäckshändelsen. Dessutom dömdes en 17-årig pojke vid tidpunkten för brottet till ett års ungdomsövervakning för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott.


Brottens allvar


Rättens ordförande, chefsrådet Agneta Kornstrand, betonade brottens allvar under ett pressmeddelande. Hon beskrev de upprepade och hänsynslösa skottlossningarna i ett gängkriminellt sammanhang, där unga individer manipulerades för att skjuta och döda, ofta riktade mot alla som är associerade med rivaliserande gäng. Dessa skottlossningar utgjorde en betydande risk för offrens och allmänhetens liv. Rätten ansåg att brotten var av synnerligen grov karaktär.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket

 

Foto: Polisen

Varukorg