14-åring döms för mord och mordförsök i Jordbro

14-åring döms för mord och mordförsök i Jordbro

2024-04-22

En 14-årig pojke har dömts för sex mordförsök efter att ha öppnat eld mot en grupp i Jordbro, utan att lyckas träffa några av de tänkta målen. Händelsen inträffade i samband med en uppgörelse mellan gäng.

Den 14-årige pojken, som var involverad i en planerad attack mot flera individer i Jordbro, misslyckades med att skada någon av de avsedda offren allvarligt trots flera skottlossningar. Pojken, som rekryterades för att utföra våldsdåden, hade inga tidigare brottsliga anknytningar.

Pojken hade omhändertagits av socialtjänsten vid åtta års ålder efter rapporter om bristande omsorg i hemmet. Tidigare hade han rapporterats ha uppvisat tecken på hunger och aggressivt beteende i skolan. Familjeproblemen inkluderade fysisk och psykisk misshandel från faderns sida, vilket dokumenterades under skoltiden.

Den våldsamma episoden i Jordbro utfördes under en pågående konflikt mellan Dalennätverket och Foxtrotnätverket, två kriminella grupperingar med stark närvaro i området. Pojken utförde attacken den 9 juni och använde en pistol som senare återfanns av polisen.

Tingsrätten fastställde att pojken hade för avsikt att döda två personer och var likgiltig inför risken att skada fyra ytterligare. På grund av hans ålder vid tidpunkten för brottet, under 15 år, kommer han inte att straffas enligt vuxenlagstiftningen.

En 23-årig man har även dömts för att ha medverkat till de sex mordförsöken genom att ha faciliterat pojken i hans försök att utföra gärningarna. Denna man, som pojken beskrev som en brorlik figur, har förnekat inblandning men bevis i form av kommunikation och platsdata från hans telefon pekade på hans medvetenhet om planerna.

I ett relaterat brott, en månad efter händelserna i Jordbro, var pojken involverad i mordet på en man anknuten till Hells Angels tillsammans med en annan gärningsman. För detta brott har den andre gärningsmannen, Eh Taw Lu Htoo Htoo, dömts till livstids fängelse.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domar på nätet


Foto: Polisen

Varukorg