Två från dödspatrullen åtalas för mord i Uppsala

Två från dödspatrullen åtalas för mord i Uppsala

2024-03-29

I en händelse som har dragit nationell uppmärksamhet, har två män med anknytning till den kriminella gruppen 3MST, mer känd som Dödspatrullen åtalats för inblandning i ett mord i Uppsala. Mordet ägde rum 2017 på en parkeringsplats utanför en hamburgerrestaurang, där en 43-årig man sköts till döds. Åtalet mot de två männen kommer efter omfattande utredningsarbete, inklusive avancerad forensisk analys som lett till betydande genombrott i fallet.

Den Nationella operativa avdelningens åklagare, Charlotta Stege Unger, meddelade att genombrottet i utredningen delvis var tack vare förbättrade metoder för DNA-analys vid Nationellt forensiskt centrum (NFC). DNA-spår funna på engångsoveraller, som tros ha burits av gärningsmännen vid tidpunkten för mordet, har varit avgörande för åtalets väckande.

Beställningsmord
Utredningen har belyst att mordet kan ha varit ett beställningsmord, relaterat till offrets tidigare inblandning i ett mord i Södertälje. Åklagaren poängterar en avsaknad av direkt koppling mellan de misstänkta och offret, vilket stärker teorin om ett beställningsmord. Dödspatrullen, ett nätverk baserat i Stockholm, har länge varit föremål för polisens utredningar gällande deras involvering i liknande brott över hela Sverige.

Polisen fick tillgång till krypterade meddelanden
Fallet tog en ny vändning 2021 när polisen fick tillgång till krypterade meddelanden som förstärkte misstankarna mot de nu åtalade männen. En av dem greps senare i Spanien och utlämnades till Sverige, medan den andre greps inom Sverige. Det internationella samarbetet, framför allt med spanska myndigheter, betonas av åklagaren som en kritisk komponent i framgången med att återuppta åtalet mot de två männen.

Utöver mordåtalet, väntas ytterligare åtal mot en av de anklagade för förberedelse till mord och synnerligen grov narkotikasmuggling. En tredje man, Ahmed Abdullah Farah, är för närvarande häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, misstänkt för att ha assisterat i brottet genom att förse gärningsmännen med skyddsoveraller och flyktbil.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här


Foto: Polisen

Varukorg