Dödspatrullen-ledare gripen för mord i Uppsala

Dödspatrullen-ledare gripen för mord i Uppsala

2023-05-04

Dödspatrullens ledare greps för dödsskjutning i Uppsala 2017

 

  • Misstänkte har tidigare fått ersättning från justitiekanslern

  • Utredningen får ny fart efter tillgång till krypterade chattar

Efter sex års utredning har en av ledarna för den ökända Dödspatrullen gripits för en dödsskjutning i Uppsala. Offret, som tidigare varit misstänkt för inblandning i ett mord i Södertälje, sköts ihjäl på en parkeringsplats utanför en hamburgerrestaurang i april 2017, vilket ledde till att utredarna misstänkte ett kontraktsmord.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Dödspatrullen, utpekad som ett mordkommando som tagit på sig uppdrag i hela landet, blev snabbt i fokus för utredningen. Även om två av de fyra ledarna häktades misstänkta för mordet, släpptes de senare från häktet på grund av brist på bevis. Båda ledarna hade fått ersättning från Justitiekanslern, trots invändningar från åklagaren baserade på DNA-bevis och deras gängtillhörighet.


Mördarna flyr efter mordet i Uppsala 2017

2021 tog utredningen ny fart efter att polisen fått tillgång till krypterade chattar och misstankarna stärkts i fallet, kallat "Liljekonvalj". I november samma år greps en av männen som fick ersättning för det tidigare mordgripandet i Spanien, men utlämningen har gått långsamt på grund av spanska myndigheters hinder för utlämnande av personer.

Nu har utredningen tagit ytterligare ett steg framåt i och med gripandet av en annan Dödspatrullen medlem, som avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott. Ledaren greps inne på Fenix säkerhetsavdelning på Saltviksanstalten i tisdags och misstänks ha varit inblandad i fler kontraktsmord. Häktningsförhandlingen för mannen kommer att hållas på fredag.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg