Två döda i Luleå: Man dömd till rättspsykiatrisk vård

Två döda i Luleå: Man dömd till rättspsykiatrisk vård

2023-07-20

Dubbelmord i Luleå – Man dömd till rättspsykiatrisk vård

I en tragisk händelse som inträffade i Luleå i mars i år har en 19-årig man dömts till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivhuggit sin mamma och sin bror dödligt flera gånger i deras gemensamma villa.

De händelserna utspelade sig den nionde mars vid 06-tiden på morgonen, polisen kallades till platsen men offrens liv gick inte att rädda. Familjefadern gjorde den dystra upptäckten av sin allvarligt skadade fru och äldre son efter att ha väckts av ett bråk. De båda offren dog av sina skador. 

Den yngre sonen hittades utanför villan täckt av blod och greps därefter. Han erkände brottet under förhör men förnekade senare mord och hävdade att det var dråp under rättegången.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse, trots att man erkänt mannens allvarliga psykiska störning, medan försvaret förespråkade rättspsykiatrisk vård.

Luleå tingsrätt ställde sig delvis på försvarets hållning och ålägger rättspsykiatrisk behandling med särskild utskrivningsprövning. Mannen dömdes för två fall av mord och grovt olaga hot, då rätten bedömde gärningarna kännetecknas av särskild hänsynslöshet och brutalitet, vilket inte lämnade utrymme för en alternativ tolkning.

Tingsrätten fastställde bedömningen av mannens allvarliga psykiska störning och kom fram till att han kräver tvångsvård.

Dessutom dömde rätten mannen att betala cirka 245 000 kronor i skadestånd till fadern och dödsboet.

 

Läs: Förundersökningsprotokollsprotokoll om dubbelmordet

 

Foto: Polisen

Varukorg