Dubbelmord i Luleå: Ung man åtalas för mord på sin mor och bror

Dubbelmord i Luleå: Ung man åtalas för mord på sin mor och bror

2023-06-16

En ung man i Luleå åtalas för ett dubbelmord som skedde i Svartöstaden den nionde mars i år. Han erkände att han använt en kniv för att döda sin mamma och sin bror. Händelsen inträffade i mars när polisen fick ett samtal om ett mordförsök. Vid ankomsten hittade de den misstänkte blödande utanför sitt hem och grep honom omedelbart.

Mördade sin mamma och bror

Under det inledande förhöret erkände den unge mannen morden och uppgav att han högg båda offren flera gånger med en kniv. Polisen beslagtog hans mobiltelefon, hårddisk och minneskort som en del av deras utredning. Filmer från kroppskamerorna som bärs av poliserna kommer att presenteras som bevis i den kommande rättegången.

Offren, en man och en kvinna, tillhörde samma familj som den misstänkte. Pappan, som bevittnade delar av händelserna och även han är målsägande då han utsattes för grovt olaga hot av sonen kommer att vittna på rättegången. 


Bild: Översiktsbild av villans ytterdörr med blod på och blodiga fotspår på bron
trappstegen och i snön nedanför trappan

Lider av en psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning gjord av Rättsmedicinalverket visade att den misstänkte lider av en allvarlig psykisk störning, som fanns vid morden och under utredningen. Denna bedömning följde på en tidigare undersökning som tydde på potentiell psykisk sjukdom.
Sedan den 10 mars har den misstänkte suttit häktad på sannolika skäl för två fall av mord. Kammaråklagaren klargjorde att inga externa personer är misstänkta för inblandning i brottet. Enligt åklagaren attackerades offren dödligt med en vass kniv.
Utifrån den rättspsykiatriska undersökningen har det konstaterats att den misstänkte på grund av sitt psykiska tillstånd behöver specialiserad rättspsykiatrisk vård.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om dubbelmordet i Luleå

Foto: Polisen

Varukorg