Planerat trippelmord i Linköping avslöjat - trio döms

Planerat trippelmord i Linköping avslöjat - trio döms

2024-02-05

Trio dömda för förberedelse till trippelmord i Linköping

I en dramatisk händelseavveckling dömdes en trio idag för att ha planerat ett trippelmord i Linköping, hösten 2023. Gruppen, bestående av en tonårspojke från Stockholm och en 26-årig man från Malmö tillsammans med en 20-årig kvinna, avslöjades i sina mordplaner efter polisingripande. Polisen påbörjade sin utredning efter oroande signaler från tonåringens föräldrar, vilka rapporterade att deras son befann sig i Linköping utan tydlig anledning.

Uppdrag via krypterad kommunikation
Det framkom att den 16-årige pojken och 26-åringen hade fått i uppdrag att utföra morden genom instruktioner från den krypterade meddelandeappen Signal. Deras måltavlor var personer med tidigare boende i området, kopplade till interna stridigheter inom det kriminella nätverket Foxtrot. Denna konflikt eskalerade under sommaren 2023 och hade sitt ursprung i gruppens interna maktkamp.

Polisens ingripande och beslag
Pojken och den 26-årige mannen lokaliserades nära en skogsdunge i stadsdelen Berga, där polisen även upptäckte en skarpladdad kulsprutepistol gömd i en väska. Denna upptäckt ledde till gripandet av båda männen och den 20-åriga kvinnan, som anklagades för att ha hjälpt till de i mordplanerna. 

Domslut och straff
Linköpings tingsrätt fällde trion för stämpling till mord samt försök till grovt vapenbrott. Den 26-årige mannen dömdes till sex års fängelse, medan tonårspojken placerades i sluten ungdomsvård i ett år. Den medhjälpande kvinnan mottog ett fängelsestraff på fyra år för sin roll i förberedelserna och medhjälp till försöket till grovt vapenbrott.

Bakgrund till konflikten
Denna händelse kastar ljus över den fortsatta konflikten inom Foxtrot, ett kriminellt nätverk vars interna stridigheter lett till flera våldshandlingar, både inom Sveriges gränser och internationellt.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg