Ordningsvakter döms efter Juhas död på tunnelbana

Ordningsvakter döms efter Juhas död på tunnelbana

2023-05-24

Ordningsvakter döms för vållande till annans död 

Två ordningsvakter döms för vållande till annans död efter ett ingripande vid en tunnelbaneperrong i Stockholm förra året. Händelsen, som inträffade vid 01.30-tiden natten mot den 31 juli, kom till polisens kännedom efter larm om en aggressiv och ordningsam man vid Rådmansgatans tunnelbanestation i centrala Stockholm.

Snabb version av text: 

  • Ordningsvakter inblandade i ett ingripande på en tunnelbaneplattform i Stockholm anklagas för att ha orsakat Juha Hynninen, en 47-årig mans död.
  • Ordningsvakterna ska ha kvävt Juha till döds efter att han misshandlat andra på plattformen, som fångats i ett videoklipp.
  • Stockholms tingsrätt dömer båda ordningsvakterna för vållande till Juhas död, vilket resulterar i villkorlig dom, böter och skadestånd till Juhas mamma.
  • Ordningsvakterna hävdar att de agerade i självförsvar under en nödsituation.
  • En nämdeman uttrycker oenighet, och vill istället fria ordningsvakterna helt.

Enligt förundersökningen fångade ett videoklipp ögonblicket när den 47-årige mannen, identifierad som Juha Hynninen, gick in på stationen i ett kraftigt påverkat tillstånd, åtföljd av en man och en kvinna. På plattformen ska Juha ha knuffat eller slagit kvinnan, vilket fick henne att falla till marken. Dessutom ska han ha slagit en okänd man utan provokation, enligt polisens förundersökning. 

Kort efter dessa incidenter konfronterade två ordningsvakter, en 31-årig man och en 24-årig kvinna, Juha och brottade honom till marken. Under bråket ska en av vakterna ha använt en batong för att slå till Juha. Dessutom påstås det att vakten använt ett "förbjudet grepp" runt Juhas hals. Några minuter efter tumultet med ordningsvakter dog Juha. 

Ordningsvakter dömda för vållande till annans död

Stockholms tingsrätt har i en färsk dom dömt båda ordningsvakterna för vållande till passagerarens död. Åklagaren hade anklagat ordningsvakterna för grovt vållande till annans död. Ordningsvakterna dömdes till villkorlig dom och böter. De ska även betala skadestånd till Juhas mamma. 

Åklagaren hade yrkat ett års fängelse för ordningsvakterna med hänvisning till grovt vållande till annans död. Tingsrätten bedömde dock gärningen som ett brott av normalgrad.

Agerat i nödsituation

Under hela rättegången förnekade ordningsvakterna brott och hävdade att deras handlingar var i självförsvar under en nödsituation. De hävdade att Juha hade initierat oprovocerade attacker mot andra personer som fanns på plattformen.

Åklagaren menade att vakterna agerade oaktsamt och i samarbete orsakade Juha Hynninens död genom att använda ett strypgrepp, fortsätta att hålla ner honom och ligga på överkroppen medan han låg i bukläge. Enligt åklagaren upphörde ordningsvakterna rätt till nödvärn när Juha väl var underkuvad och på marken.

Oenig tingsrätt 

Medan majoriteten av domstolen instämde i domen och var enig, uttryckte en av nämndemännen en avvikande åsikt och ville istället fria ordningsvakterna. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg