Ordningsvakter åtalas för dödsfall i tunnelbanan

Ordningsvakter åtalas för dödsfall i tunnelbanan

2023-05-07

Ordningsvakter åtalade för vållande till annans död, grovt brott - rättegång inleds 9 maj. 

Två ordningsvakter åtalas för vållande till annans död av en 47-årig man på en tunnelbanestation i Stockholm tidigare i år. Mannen dog av kvävning efter ett ingripande av ordningsvakterna. Händelsen har lett till åtal för vållande till annans död och rättegången inleds 9 maj. 


Ordningsvakt

Huvudförhandlingen

Den 23 februari 2023 väcktes åtal mot de två ordningsvakterna, en 30-årig man och en 24-årig kvinna. Huvudförhandling i målet är planerad till tisdagen den 9 maj 2023 klockan 09.00.

Åtalspunkter och bevis

De två åtalade ordningsvakterna misstänks ha orsakat mannens död genom att misshandla honom sittande eller liggande på överkroppen där han slutligen kvävdes till döds. I stämningsansökan står det att brottet ska bedömas som grovt eftersom gärningen "var grovt oaktsam och innefattade ett medvetet risktagande". Åklagaren Lucas Eriksson har uppgett att bevisläget ser bra ut, med övervakningsfilmer, en mobilfilm och en obduktionsrapport.

Båda ordningsvakterna har nekat till brott i förhören.

Incident fångad på film

Händelsen inträffade den 31 juli 2023 på Rådmansgatans tunnelbanestation. Den 47-årige mannen ska ha agerat stökigt på en tunnelbaneperrong, vilket föranledde ordningsvakternas ingripande. Mannen förlorade medvetandet vid ingripandet och fördes till sjukhus där han senare dödförklarades.

I åklagarens presentation ingår ett filmklipp som spelades upp i samband med händelsen. Ett annat klipp, som till en början spreds i sociala medier, visar också delar av händelseförloppet. 


Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisen / Privat 

Varukorg