Mordåtal i Hälsingland: H10 och S-hamn i konflikt med varandra

Mordåtal i Hälsingland: H10 och S-hamn i konflikt med varandra

2023-10-04

Mordanklagelser i Hälsingland: Kriminella nätverk från Stockholm inblandade

På hemliga möten i en företagslokal i Hälsingland har kriminella från huvudstaden misstänkts för att ha försökt ta kontroll över landskapets drogmarknad. Denna konflikt ledde till ett mordfall, vars huvudförhandling pågår i tingsrätten just nu.

Hälsingland Mordfall: H10 och S-hamn i konflikt om narkotikamarknad

I Söderhamn hade spänningen varit hög under en längre tid mellan två lokala grupperingar, identifierade som H10 och S-hamn enligt polisen. Deras konflikt kretsade kring den lokala narkotikamarknaden och resulterade i våldshandlingar, inklusive en knivattack vid en skola hösten 2021.

Mordåtal i Hälsingland: Planerade försök att ta över drogmarknaden

Situationen blev än mer komplicerad när kriminella från Stockholm anlände till staden. Kvällen den 28 februari förra året skedde en skottlossning nära Tallvägen, där en 23-årig man dödades och en annan man skadades svårt. Polisen kopplade den mördade till H10-gruppen. Åtalet som nyligen väckts beskriver mordet som välplanerat.

Stockholmarens roll i Hälsinglands mordfall: En indiciestrand i rättegången

Tre män, varav en tros vara skytten, misstänks för att ha deltagit i mordet. Ytterligare tre män åtalas för att ha anstiftat dådet, med avsikten att kontrollera Hälsinglands drogmarknad. En av de åtalade, en 29-årig man från Stockholm, har kopplingar till den grova kriminella miljön i huvudstaden.

Huvudförhandling om Hälsinglands mordfall inleds: Misstänkta nekar brott

Åklagaren hävdar att dessa kriminella aktörer planerade att ta över narkotikamarknaden i Hälsingland. Ett avgörande steg i detta konflikt var att lösa problemet med de lokala grupperingarna, vilket ledde till ett mord istället.

En central del av åklagarens teori är ett möte som hölls bara timmar före mordet. "Stockholmaren" ledde mötet, där aktörer från Hälsingland deltog. På mötet planerades kommande narkotikaleveranser, och enligt åtalet skulle mordet underlätta dessa leveranser.

"Stockholmarens" utpekade medhjälpare, en 19-årig man från huvudstadsregionen, är den som misstänks ha skjutit offren vid Tallvägen bara timmar senare.

Polisen har beslagtagit vapen, men mordvapnet har ännu inte hittats. Trots framgångar i andra mål efter krypterade chattar har det varit svårt att nå anstiftarleden i detta fall.

Huvudförhandlingen pågår i Attunda tingsrätt, där de misstänkta förnekar brott. Försvarsadvokaten för "Stockholmaren" hävdar att åklagarens indicier är svaga och ser fram emot huvudförhandlingen med tillförsikt.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Söderhamn här

 

Foto: Polisen

Varukorg