Dödsskjutningen vid Granskärsspåret, Söderhamn - nio åtalas

Dödsskjutningen vid Granskärsspåret, Söderhamn - nio åtalas

2023-03-22

I slutet av februari förra året fick polisen efter larm om en skottlossning i en skog på Tallvägen i Söderhamn. I Gransskärsspåret nära Tallvägen hittade polisen två unga män som hade blivit ihjälskjutna. Polisen satte inlivräddande åtgärder. En 25-årig man dog på platsen. Den andre, en man i 20-årsåldern, fördes till sjukhus med en allvarlig skottskada. 

Åklagare hävdar att tre unga män efter att mordet planerats och styrts av huvudmannen var utklädda och en av dem skickades till ett möte i Granskärsprets södra hamn iförd skyddsväst. Enligt rapporter sköts offret två gånger — en gång framtill och en gång i ryggen. De nio misstänkta och deras påstådda kopplingar till mordutredningen listas nedan.

1 mars 2022: Tre greps
Tre unga män greps av polisen på tisdagen misstänkta för grova vapenbrott och mord eller dråp. Kammaråklagare Christer Sammons, som leder utredningen, sa att det kan ha varit en avrättning. Under våren 2022 grips och häktas fler person för inblandning i dådet. Bland de var en föredetta anställd på socialtjänsten som väckte mest uppseende

Utredningen av skottlossningen resulterade i att fyra personer, däribland en före detta socialtjänsteman, dömdes för en separat vapenbrott.

Det handlade om en konverterad startpistol som ska ha förts till Helsingland från Stockholm tillsammans med mordvapnet. Två av dem släpptes senare av en hovrätt.

22 december: Dom för narkotikabrott och grovt vapenbrott
Utredningen om dödsskjutningen har lett till separata narkotika- och vapenbrottsanklagelser mot flera personer från Hudiksvall. Sju dömdes för olika typer av narkotikarelaterade brott och åtta dömdes även för grova vapenrelaterade brott.

Snart ett år har gått sedan skjutningen där en man skadades och man avled. Utredningen har tagit tid men nu meddelar kammaråklagare Christer Sammens att åtal kommer väckas inom kort. Huvudförhandling i målet beräknas pågå under 20 dagar med start den 29 mars 2023. Förhandlingen hålls i säkerhetssal i Attunda tingsrätt, Tingsvägen. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet