Medlemmar ur Saltskogsfalangen åtalas för mordförsök

Medlemmar ur Saltskogsfalangen åtalas för mordförsök

2024-06-01

Två maskerade män öppnade eld mot en grupp ungdomar i Hovsjö, Södertälje, den 9 december 2023. Tre personer träffades, varav en 16-åring utan gängkoppling sköts i huvudet. Åsa Lidefelt Skog, kammaråklagare, beskriver händelsen som hänsynslös.

Skadade ungdomar

Tre ungdomar skadades i skottlossningen. En av dem sköts i foten, en annan i underkroppen, och den tredje, en 16-årig pojke, sköts i huvudet och underkroppen. Den 16-årige pojken mindes inget från händelsen när han förhördes av polisen i mars efter att ha varit nedsövd en längre tid. Ingen av de skjutna ungdomarna hade någon koppling till gängmiljöer.

Utredning och åtal

Utredningen pekar på en koppling till Södertäljes pågående gängkonflikter. Saltskogsfalangen, även kallad Telgenätverket, misstänks ligga bakom attacken. Platsen för dådet, Hovsjö, är betydande då det tillhör Ronnafalangens område, en av de stridande grupperingarna.

Totalt åtalas sju unga män, däribland en 16-åring och en 20-åring som misstänks för själva skottlossningen. Den 20-årige mannen, utpekad som skytt, flydde efter dådet och greps senare i Barcelona, Spanien, efter internationellt samarbete. En ledargestalt inom Saltskogsfalangen åtalas även för grovt skyddande av brottsling. Samtliga åtalade nekar till brott.

Gängkonflikt i Södertälje

Konflikten mellan Saltskogsfalangen och kriminella i Ronna har varit en av de blodigaste i Södertälje de senaste åren. Kammaråklagare Åsa Lidefelt Skog poängterar att de skadade ungdomarna inte har någon direkt koppling till nätverksmiljön.

Sammanfattning

Den 9 december 2023 inträffade en skottlossning i Hovsjö, Södertälje, där tre ungdomar skadades. Sju unga män åtalas nu för inblandning i dådet, som anses vara en del av den pågående gängkonflikten i staden. Händelsen har skakat lokalbefolkningen och utredningen fortsätter att belysa de komplexa kopplingarna inom Södertäljes kriminella nätverk.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg