Man med kopplingar till Foxtrot döms för skott mot bilfirma

Man med kopplingar till Foxtrot döms för skott mot bilfirma

2024-01-06

I en nyligen avslutad rättegång har flera unga män dömts för deras roller i en skottlossning mot en bilfirma i Stenungsunds kommun. En av de åtalade, en ung man med anknytningar till det ökända Foxtrotnätverket dömdes till fängelse på tre år och nio månader. Den här händelsen, som rapporterades av P4 Göteborg, ägde rum i våras och har väckt stor uppmärksamhet. Skjutningen ägde rum under våren. Flera månader efter händelsen, i november, arresterades den man som senare dömdes. Gripandet skedde i Nederländerna och skedde i sällskap med en individ som rapporteras vara en nära släkting till Rawa Majid ledaren för Foxtrotnätverket.

Polisens förundersökning avslöjade att skottlossningen skedde med ett automatvapen. Fem unga män, åldrandes mellan 17 och 20 år, misstänktes för att vara inblandade i detta brott. De åtalades för grovt vapenbrott, och fyra av dem även för själva skottlossningen, som klassificeras som grov skadegörelse.

Förutom den huvudmisstänkte dömdes ytterligare tre personer för deras delaktighet i skjutningen. En fjärde ung man dömdes för att ha hand om vapnet efter händelsen. Åklagaren Marie Andersson förklarade att fyra av de åtalade hade förvärvat en Kalashnikov-typ automatkarbin och planerat skjutningen. Den femte personen ansvarade för att dölja vapnet efter brottet.

Uddevalla tingsrätt utfärdade domarna, där två av de åtalade fick 3 år och 9 månaders fängelse, och en tredje fick 3,5 års fängelse. Den fjärde personen, som är en tonåring, dömdes till 7 månaders sluten ungdomsvård. Den femte personen, ansvarig för vapnet, dömdes till 130 timmars samhällstjänst.

Samtliga fyra misstänkta för själva skjutningen förnekat brott. Den femte personen, dömd för hantering av vapnet, har dock avslöjat detaljer kring händelsens upprinnelse.

Bilfirmans ägare vittnade i tingsrätten om att han hade mottagit hot och krav på pengar från okända telefonnummer. Åklagaren kunde inte fastställa ett definitivt samband mellan dessa hot och skottlossningen, men noterade att bilfirman fortsatt utsatts för ekonomisk press.

Denna händelse är särskilt anmärkningsvärd eftersom bilfirman blev utsatt för en andra skjutning bara en vecka efter den första. Denna andra händelse utreds fortfarande och är inte en del av det nuvarande åtalet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om skottlossningen mot bilfirman här

 

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg