Livstidsdömd mördare fälls för anstiftan till mord i Örebro

Livstidsdömd mördare fälls för anstiftan till mord i Örebro

2024-06-04

En 20-årig man, Eh Taw Lu Htoo Htoo, har dömts för anstiftan till mord efter en dödsskjutning vid en skola i Örebro. Detta kommer efter att två män skjutits ihjäl inom loppet av nio dagar.

Mordet vid Mellringeskolan

Den 19 juli förra året larmades polisen till Mellringeskolan i västra Örebro, där en 29-årig man hade blivit svårt skadad efter att ha träffats av åtta skott. Mannen avled senare på sjukhus. Eh Taw Lu Htoo Htoo greps i december 2023, misstänkt för mord och grovt vapenbrott. Under rättegången kunde dock Örebro tingsrätt inte bevisa att det var han som avlossade skotten, eftersom ingen teknisk bevisning knöt honom till brottsplatsen. Istället dömdes han för anstiftan till mord, vilket han erkände.

"Jag var inte skytten. Men jag anlitade honom," sa Eh Taw Lu Htoo Htoo under rättegången, enligt Nerikes Allehanda.

Han dömdes även för grovt vapenbrott.

Livstidsstraff och skadestånd

Eftersom Eh Taw Lu Htoo Htoo redan avtjänar ett livstidsstraff för ett tidigare mord, utdöms ingen ytterligare påföljd. Han ska dock betala över en miljon kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

Mordets koppling till gängkonflikter

Polisen misstänker att mordet är kopplat till en konflikt mellan Foxtrot- och Dalen-nätverket. Vice chefsåklagare Anna Maria Larsson har tidigare kommenterat att en konflikt mellan andra personer och grupperingar ligger bakom dödsskjutningen. En 19-årig man som åtalades för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling friades då rätten inte ansåg att det var styrkt att han var inblandad.

Tidigare Brott

Eh Taw Lu Htoo Htoo dömdes tidigare till livstid för mordet på en 35-årig Hells Angels-medlem i Ulvsunda, som sköts ihjäl nio dagar innan 29-åringen i Örebro. Mordet utfördes tillsammans med en 14-årig pojke som inte dömdes eftersom han inte är straffmyndig.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg