Livstidsdom för planering av mord på Emporia köpcenter

Livstidsdom för planering av mord på Emporia köpcenter

2024-03-15

Malmö tingsrätt dömer två i fall involverande gängkonflikter

I en nyligen avslutad rättegång har Malmö tingsrätt utfärdat domar relaterade till mordet på en 31-årig gängledare, som skedde inom Emporia köpcentret i Malmö. Händelsen, som inträffade mitt i en fredagseftermiddags shoppingrush, resulterade i att en av gängledarens närmaste vänner, en 28-årig man, döms till livstids fängelse för att ha "goa:at mordet". En ytterligare 41-årig man mottar en tioårig fängelsedom för medhjälp till mord.

Denna dom följer en separat rättegång där en 15-årig pojke tidigare dömts för att ha utfört själva skjutningen. Pojken, som var från Göteborg, hade rekryterats specifikt för detta ändamål.

Den 31-årige offer var vid tidpunkten för sitt dödsfall känd som ledare för Satudarah Assassins, en grupp som varit involverad i en utdragen konflikt med en annan kriminell organisation i Malmö. Det har även rapporterats om interna stridigheter inom offrets grupp, vilket kan ha bidragit till motivet bakom mordet.

Trots omfattande förberedelser och planering från flera individers sida, dömdes de övriga fem tilltalade för mordplaneringen till frihet, med två kvinnor dömda för andra brott. Dessa beslut baseras på rättens slutsats att bevisningen inte stödde ett fullständigt ansvar för mordplanen.

De två dömda kvinnorna åtalades för att ha försett den 15-årige pojken med boende och droger, men friades från anklagelser om direkt inblandning i mordplanen. Rättens avgörande reflekterar en noggrann bedömning av varje individuellt bidrag till den tragiska händelsen.

Kammaråklagare Michelle Stein, som leder åklagarsidan i målet, har uttryckt en blandning av instämmande och besvikelse över domstolens beslut, och överväger möjligheten till överklagande gällande de friande domarna.

Denna händelse har återigen belyst de djupa och komplexa konflikterna inom Malmös kriminella nätverk, samt utmaningarna rättssystemet står inför när det gäller att åtala och döma individer inblandade i organiserad brottslighet.

Samtliga inblandade parter har under rättegången nekat till brott

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet om mordet i Emporia

 

Foto: Polisen

Varukorg