Mordet på Emporia: Maxstraff för Emporia Mall-skjutning i Malmö

Mordet på Emporia: Maxstraff för Emporia Mall-skjutning i Malmö

2023-09-02

16-åring dömd till fyra år i sluten ungdomsvård för Emporia-skjutning


Efter mordet på Emporia i Malmö har en 16-åring fått maxstraffet på fyra år i sluten ungdomsvård för sin inblandning i en dödsskjutning som inträffade på köpcentret Emporia i Malmö. Tonåringen dömdes för flera anklagelser inklusive mord, mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för andra.

Mordet i Emporia


I augusti föregående år blev köpcentret Emporia i Malmö skådeplats för ett fruktansvärt brott som resulterade i mordet på en 31-årig gängledare. Händelsen gjorde också att en kvinnlig förbipasserande skadades allvarligt och äventyrade många andra besökare.

Åldersfaktor vid straffmätning


Skytten, som bara var 15 år vid tiden för brottet, stod inför anklagelser som skulle ha lett till livstids fängelse om han var vuxen. "Det är därför inte aktuellt med ett kortare straff än fyra år, vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård", konstaterade chefsrådet Lennart Strinäs i ett officiellt pressmeddelande.

Ögonvittnesberättelse


Under prövningen berättade en pappa på platsen i en polisförhör hur han använde sin kropp för att skydda sin son från kulregnet. "Min son sa till mig att han älskar mig när vi trodde att vi skulle dö", sade pappan i förhör i förundersökningsprotokollet.

Gängledaren avrättades


Den 31-årige gängledaren sköts bakifrån på nära håll flera gånger. Trots skadorna lyckades han fly tillfälligt från platsen innan han blev beskjuten igen av 16-åringen. Under denna efterföljande skottlossning träffades en kvinna i ryggen och skadades allvarligt.
Försvarsadvokaten Johan Fernvall menade att straffet var strängare än normalt och menade att praktiken vanligtvis ger högst tre år i sluten ungdomsvård. "Du borde i alla fall inte ha överskridit vad som dömts i liknande fall", betonade han.
Utöver det stängda ungdomsvårdsstraffet har tonåringen ålagts att betala skadestånd på totalt närmare 900 000 kronor till elva personer som berörts av brottet.

Åtal mot fler misstänkta


Under den stängda rättegången hävdade 16-åringen sig ha begått brottet av egen vilja, som en vedergällning för att ha blivit lurad i en narkotikaaffär. Rätten avfärdade detta som en "uppenbar eftertankekonstruktion". Ytterligare sju personer sitter i nuläget häktade för misstänkt inblandning och enligt åklagaren väntas åtal mot dem väckas senare i höst.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet på Emporia här

 

Foto: Polisen

Varukorg