Livstidsdom för mordet på Ismail Abdos mamma i Uppsala

Livstidsdom för mordet på Ismail Abdos mamma i Uppsala

2024-04-08

Två dömda efter mord på Ismail Abdos mamma

I Uppsala har dom fallit mot Yahya Ibrahim, 20, som döms till livstids fängelse och utvisning för mordet på en 58-årig kvinna, mor till Ismail Abdo, en känd figur som var en av de ledande personer i foxtrot nätverket. Händelsen, som ägde rum den 6 september förra året, utlöste en våg av våld i Sverige som aldrig tidigare åskådats. En andra person, en 16-årig pojke, har också dömts till fyra års sluten ungdomsvård i relation till mordet.

Bakgrund till konflikten

Det framkom under rättegången att konflikten mellan Ismail Abdo och en rivaliserande gängledare, Rawa Majid, ledde till den tragiska händelsen. Yahya Ibrahim anses ha varit den som avfyrade det dödande skottet, medan den 16-årige pojken befanns medskyldig till brottet. Trots sin ålder och att han inte avlossade skottet, ansågs hans delaktighet i brottet som betydande och dömde honom till fyra års sluten ungdomsvård. Tingsrätten betonar att om personen hade varit över 18 år vid brottstillfället skulle straffet landa på livstids fängelse.

Rättsprocess och försvar

Tingsrätten betonade att den avlidna kvinnan inte hade någon direkt inblandning i den pågående konflikten, utan var ett offer på grund av sin familjerelation. Åklagare Erik Grönvall yrkade på livstids fängelse och utvisning för Ibrahim, medan försvarsadvokat Viktor Isero signalerade en avsikt att överklaga domen.

– Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner. Omständigheterna är synnerligen försvårande, och det har inte framkommit några som helst förmildrande omständigheter, säger chefsrådmannen Jenny Forkman, i ett pressmeddelande.

Familjens besvikelse. 

Anhöriga till den avlidna uttryckte djup besvikelse över gärningsmännens brist på ånger under rättegången, vilken de beskrev som extremt påfrestande för familjen. De efterfrågade en rättvis dom som ett steg mot att lindra deras sorg, även om det inte kan återge dem deras förlorade närstående.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Dom på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg