Livstids fängelse för Alexander Rad för mord på 8-årige Tintin

Livstids fängelse för Alexander Rad för mord på 8-årige Tintin

2023-04-20

Tintin, en 8-årig pojke, hittades död i badkaret i sin pappas lägenhet i Luleå. Då pågick en infekterad vårdnadstvist mellan föräldrarna. Alexander Rad, pojkens pappa, har nu dömts till livstids fängelse för mordet på 8-årige Tintin. 


Tingsrättens dom 


Luleå tingsrätt dömde Alexander Rad, 46, till livstids fängelse för mordet på sin son Tintin, 8. När domen föll brast flera personer i rättssalen ut i gråt. Åklagaren Lindha Strömberg sa att det här har varit ett tragiskt fall som hon känner mycket för. Dådet bottnade i ett uruselt hot och hämndlust från Alexander Rads sida.
– Som åklagare är man professionell. Mitt jobb är att driva igenom rättvisa, men det är klart att man är människa också. Det här har varit ett tragiskt ärende som jag känner mycket för, säger åklagaren Lindha Strömberg.


Mordet- och vårdnadstvisten


Tintin hittades död i badkaret i sin pappas lägenhet den 8 januari. Pojken var där för ett tvåtimmars besök som tingsrätten nyligen hade tilldömt pappan. Mamman larmade omedelbart polisen när pojken inte återlämnades vid utsatt tid. Hon var rädd att sonen hade förts utomlands av fadern. Efter några timmar gick polisen in i lägenheten och hittade Tintin död i badkaret. Alexander Rad låg svårt skadad i lägenheten, kroppen täckt av knivsår, både djupa och grunda, som han tillfogat sig själv.

Domen kommer inte att överklagas

Rads försvarare, Marcus Lodin, sa att domen inte var förvånande med tanke på de starka bevisen och en okomplicerad straffbestämning. Rad är nöjd med domen och kommer inte att överklaga. Camilla Orefjärd, målsägandade advokat säger att domen är en lättnad för hennes klient, men den ger inte sonen tillbaka. "Men nu får Tintin äntligen rättslig upprättelse", tillade hon.

"Lex Tintin"


Före mordet begärade Tintins mamma att pappan inte skulle få träffa honom. Hon berättade hur hon och hennes son utsattes för psykiskt våld och hur det fanns tecken på att pappan planerade att ta sonen utomlands. Rätten ansåg dock att det var viktigt att Tintin fick träffa sin pappa. Sedan mordet på Tintin har pojkens anhöriga krävt en ny lagändring, en "lex Tintin", så att inga fler barn ska dö som åttaåringen. De skrev på sociala medier att barns rättigheter alltid ska komma först, före gärningsmannens (förälders) rätt till umgänge. 

Demonstration utanför Luleås tingsrätt


Enligt Norrländska Socialdemokraten pågår en demonstration utanför Luleås tingsrätt. Flera personer har samlats och håller i plakat. På en av skyltarna står det "Lex Tintin. Sluta nu med tvångsbesök."

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Privat

Varukorg